V Pardubicích soutěžili nejlepší mladí chemici. Měli identifikovat chemikálie

Mají nadání a rádi nosí bílé pláště. Jsou to děti, které našly zalíbení v chemických pokusech a hádankách. Přímo v laboratořích Univerzity Pardubice si na jeden takový rébus posvítili finalisté celostátní soutěže „Hledáme nejlepšího mladého chemika“. Letos dala šanci vyniknout osmi tisícům školáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutěž mladých chemiků v Pardubicích

Soutěž mladých chemiků v Pardubicích | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Jedním z nich je patnáctiletý Jakub Pařízek, který by byl nejraději v chemické laboratoři od rána do večera. „Ve škole to máme jednou za dva týdny,“ mrzí ho.

Celostátního finále se účastní 40 nejlepších chemiků, jejich úkolem je identifikovat jednotlivé roztoky nebo určit koncentraci barvy v kostce cukru.

„Jsou to nervy, pracujeme na čas. Bojím se, abych všechno stihl,“ říká další mladý chemik, Štěpán Matoušek z Opavy. Chemie je jeho nejoblíbenější předmět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na soutěži mladých chemiků natáčel reportér Ondřej Wolf

Úkoly pro účastníky připravila Petra Bajerová z chemicko-technologické fakulty Univerzity Pardubice. Určení koncentrace barvy v kostce cukru by podle ní měli zvládnout.

„Pokud se budou přesně držet zadání, tak úloha náročná není. Ale výpočty jsou velmi složité,“ dodává.

Soutěžící jsou možná budoucností české chemie. Podle zástupců Svazu chemického průmyslu stále ubývá kvalifikovaných pracovníků.

Soutěž mladých chemiků v Pardubicích | Foto: Ondřej Wolf

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme