Jízda v kanoi je o hodně náročnější než v kajaku, říká Kateřina Hošková

Boj dívek a žen za rovnoprávnost má ve světě sportu nespočet podob. A nevyhýbá se ani vodnímu slalomu. Před pár lety dostaly požehnání od Mezinárodní federace soutěže kanoistek, i když se mnozí experti tvářili dost rozpačitě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Hošková skončila v Praze Tróji na druhém místě

Kateřina Hošková skončila v Praze Tróji na druhém místě | Zdroj: ČTK

„Možná, že se mýlím, ale pro ženy to vhodné není. V kánoi se klečí a je to fyzicky náročné. Pro ženy je odpovídající kajak,“ nechal se onehdy slyšet bývalý špičkový deblkanoista Jiří Rohan.

Dvojnásobná olympijská vítězka v kategorii kajakářek Štěpánka Hilgertová komentovala nově narozenou disciplínu diplomaticky.

„Jsem sama zvědavá, jak se k tomu mladá děvčata postaví. Jestli začnou skutečně na singlu trénovat, a jakým způsobem se závody budou vyvíjet.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Loď je o hodně vratší, protože klečíte, říká k jízdě v kanoi Kateřina Hošková

O generaci mladší česká kajakářka Kateřina Kudějová dala najevo, že nehodlá napodobovat některé zahraniční soupeřky, které jen tak ze zvědavosti zkoušely závodit i na kanoi.

„Přemýšlela jsem o tom, ale ono se teď hodně lidem stává, že si vykloubí ramena. Navíc u singlu je to pro holky pravděpodobnější. Kvůli tomu jsem to zavrhla úplně,“ vysvětlila Kudějová.

Nejzkušenější českou kanoistkou je toho času Kateřina Hošková. Také ona začínala jako kajakářka a může tedy srovnávat.

„Je to o hodně těžší než kajak. Ještě teď se někdy bojím.“ A co především asi může odrazovat začátečnice?

„Loď je o hodně vratší, protože klečíte. Tím pádem jste výš a snadněji se to převrátí. Navíc jsme v lodi přivázaný, takže když se něco nepovede a nepodaří se ‚eskymák‘, tak je hodně těžký dostat se z vody rychle ven zase na vzduch.“

Prskavec skončil druhý v závodě SP vodních slalomářů v Praze

Číst článek

Karambolů provázených eskymáckými obraty ale při velkých závodech viditelně ubylo.

„Už zvládáme tratě, které jezdí chlapy. I když někdy by byla lepší lehčí trať, aby se na to dalo dívat,“ uznává Kateřina Hošková.

Ale i tak je to občas pěkné podívání. Jako třeba při dnešním závodě Světového poháru v Praze-Tróji, kde Kateřina Hošková skončila druhá a překonala i skvělou Australanku Jessicu Foxovou.

„Toho si cením, i když to bylo díky tomu, že ona neprojela branku. Ale na to se nikdo neptá a stát se to může každé z nás. Teď si to užívám,“ usmívala se Hošková.

Aleš Procházka, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme