Mezi lidmi v Doněcku se šíří obavy z možných bojů po skončení příměří

Ukrajinský parlament dnes dostává na stůl návrh prezidenta Petra Porošenka na předání části pravomocí jednotlivým regionům. Změna ústavy je vstřícným krokem vůči obyvatelům východní Ukrajiny. Nehledě na politiku a opakovaně porušované příměří tam všední život pokračuje dál. V Doněcku se ale lidé bojí, že po skončení příměří vypuknou další střety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedaleko Doněcku opravují železniční trať, spojení s centrální Ukrajinou je narušené

Nedaleko Doněcku opravují železniční trať, spojení s centrální Ukrajinou je narušené | Zdroj: Reuters

V samotném Doněcku je stále dostatek zboží, ale ceny se zvedly o 30 až 40 procent, nejvíce v lékárnách, kde je zdražení až o 300 procent. Zvýšení cen je kvůli ztížené distribuci.

Do Doněcku totiž z centrální Ukrajiny vede jediná dopravní cesta, železniční spojení narušily boje, a tak vlaková doprava funguje s komplikacemi. Fungují i peněžní služby, důchodci dostávají své penze včas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Doněcku mluvil přímo z místa zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Odlišná situace je však ve Slavjansku, kde je v podstatě válečná zóna a proruští separatisté, zdá se, oblast nechtějí opustit. Příměří má přitom skončit už v pátek.

Před třemi týdny ještě fungovala slavná doněcká opera i tamní divadlo, nyní jsou v provozu už jen kina.

V zóně mezinárodního letiště v Doněcku se každodenně sporadicky střílí, kontrolu nad ní má ukrajinská armáda, ale proruští ozbrojenci se snaží situaci zvrátit. Konflikty však nejsou zdaleka tak intenzivní jako před vyhlášením příměří.

Atmosféra mezi lidmi v Doněcku se v poslední době horší. Obávají se, že by se boje, které zasáhly Luhansk, Slavjansk nebo Krematorsk, mohly rozšířit i k nim.

Šance na prodloužení příměří

Příměří na východě Ukrajiny má skončit už zítra, je tu ale naděje na jeho prodloužení. Zástupci proruských separatistů přijali pozvání Kyjeva k dalším mírovým rozhovorům.

V Doněcku čekají na příjezd bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy. Jeho první návštěvy sice nepřinesla žádné hmatatelné výsledky, ale jeho druhá cesta je spojována s nadějemi.

Celkově se dá říci, že přinejmenším ukrajinská strana se snaží respektovat podmínky Porošenkova mírového plánu.

Porošenkův mírový plán | Foto: Český rozhlas

Zvětšit mapu

Martin Dorazín, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme