Meziroční inflace zrychlila v květnu růst na 0,4 procenta. ČNB ale čekala vyšší

Ceny některých potravin a nealkoholických nápojů se na pultech obchodů mírně zvýšily. V květnu vzrostla inflace, a tedy i spotřebitelské ceny. Meziročně je inflace vyšší o 0,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Dražší v porovnání s loňským květnem jsou podle Českého statistického úřadu například obiloviny, pečivo nebo maso. Některé ceny masa se zvýšily i meziměsíčně. Proti dubnu skoro o 1 procento zdražilo třeba hovězí. Mírně v meziročním srovnání vzrostly i ceny pohonných hmot. Levnější je naopak ovoce a zelenina.

Zvýšit inflaci a vyhnout se deflaci je cílem České národní banky. Inflace ale stále zůstává blízko nuly, a to přes mírné oživení ekonomiky a zásahy centrální banky. Květnový výsledek analytiky příliš nepřekvapil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O květnové inflaci mluvil Jan Beneš z ekonomické redakce

Michal Brožka z Raiffeisenbank upozorňuje na to, že výsledek je stále pod úrovní, kterou čekali odborníci a jakou si stanovili centrální bankéři.

„Míra inflace setrvává stále na velmi nízkých úrovních a řekněme z hlediska hodnocení toho, co jsme čekali před půl rokem, je míra inflace nižší, než se čekalo,“ poznamenal Brožka.

Intervence podle některých analytiků pomohly k růstu inflace. Po květnovém zvýšení by ale měla zřejmě opět klesnout. V dalších měsících by se měla začít zvyšovat. Koncem roku může být nad jedním procentem.

Nezaměstnanost v květnu klesla na 7,5 procenta. Práci hledá o 25 000 lidí méně

Číst článek

V porovnání s prognózou České národní banky byla květnová meziroční inflace o 0,2 procentního bodu nižší. Rozdíl podle ředitele sekce měnové statistiky ČNB Tomáše Holuba způsobil nižší než očekávaný meziroční růst cen potravin.

Jedním z důvodů intervencí bylo podpořit ekonomiku a trh práce; inflace má totiž zprostředkovaně vliv i na zaměstnanost. Zjednodušeně řečeno: firmy budou prodávat výrobky za vyšší ceny, vzroste jim obrat a později i výroba. Pak můžou investovat do provozu a nabírat nové pracovníky.

V květnu míra nezaměstnanosti klesla o 0,4 procentního bodu na 7,5 procenta. A podle Úřadu práce bude pokles nezaměstnanosti pokračovat díky oživování ekonomiky i v dalších měsících.

Přírůstek indexu spotřebitelských cen od kvěna 2013 do května 2014 | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme