V Třebíči se otevře centrum výzkumu degenerativních onemocnění

Do Třebíče se budou jezdit léčit důchodci z Rakouska. Vzniká tam centrum výzkumu degenerativních onemocnění včetně Alzheimerovy choroby. Součástí bude i genetická laboratoř zaměřená na civilizační nemoci. Investor počítá z velké části se zahraniční klientelou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třebíčská LDN se přestěhovala do nových prostor

Třebíčská LDN se přestěhovala do nových prostor | Foto: Michal Malý

Vědecké centrum zaměřené na výzkum Alzheimerovy nemoci vznikne v Třebíči přestavbou bývalé LDN v Družstevní ulici. Bude se zabývat výzkumem genetiky a testy v oblasti genetiky. S vybudováním medicínského zařízení v Třebíči je spojeno také 30 nových pracovních míst.

V zařízení se budou také dělat různé testy na výzkum předpokladů a zjišťovat, proč daný pacient může mít nějakou nemoc. Mají dokonce program pro piloty, kteří onemocní různými nemocemi, přičemž někteří genetické předpoklady nemoc mají mít, jiní naopak ne.

Výzkum chtějí v Třebíči rozšířit i na jiné branže a zkoumat dopady různých povolání na fungování lidského organismu. Součástí má být také denní stacionář, ambulance a lůžková část.

Vedle klientů z České republiky počítají hlavně s klienty z Rakouska a Německa, ale třeba i s Rusy. Postupem času se prý může stát, že zahraniční klienti budou mít převahu.

„Je ale možné, že se nám skutečně podaří najít díru na trhu. Zjistíme, že 1500 euro pro jednoho klienta si dovolí téměř každý Rakušák a může se stát, že se jim to tady začne líbit, rychle se to rozšíří a najednou tam budeme mít 50 Rakušáků nebo Němců,“ říká jednatel Genlabs Michael Brod.

Modernizovaný stacionář v Ostrově u Karlových Varů | Foto: Zdeněk Trnka

Bývalou LDN v Třebíči čeká v nejbližších týdnech jednoduchá rekonstrukce, zateplení a výměna oken. Během léta ještě opraví první patro, potom budou postupně nabírat klienty a zdravotní personál, už mají vybraného i ředitele. Na podzim provedou opravu druhého patra a potom každý čtvrt roku budou opravovat další jedno patro. Celá budova jich má celkem osm.

Přetahování lékařů ani zdravotnického personálu z třebíčské nemocnice prý nehrozí, protože jsou úzce zaměření a specializovaní na genetický výzkum. Budou tedy spíš využívat laboranty a vědce než lékaře.

Na druhou stranu s nemocnicí chtějí spolupracovat. Třebíč celkově vnímají jako unikátní místo s velkým potenciálem a to především díky památkám UNESCO a blízkosti hranic.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme