Divadelní Ceny Alfréda Radoka po dvaadvaceti letech končí

Divadelní Ceny Alfréda Radoka končí. Oznámila to správní rada nadačního fondu, který je uděluje. Prestižní divadelní ocenění uzavírá svou historii po dvaadvaceti letech. Důvodem jsou rozpory mezi organizátorem ankety časopisem Svět a divadlo a nadačním fondem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny Alfréda Radoka 2010 - Eva Prchalová

Ceny Alfréda Radoka 2010 - Eva Prchalová | Foto: Veronika Jošková Štefanová | Zdroj: Český rozhlas

„Tam došlo k naprosto fatálním rozporům v názorech na to, jak by ta cena měla být organizována, respektive anketa,“ uvedl člen správní rady Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka Hynek Pekárek.

V prohlášení členové správní rady uvedli, že cena měla přes dvě dekády svůj význam, který se však postupně vytrácí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konci Cen Alfréda Radoka mluvili člen správy rady nadačního fondu cen Hynek Pekárek a šéf časopisu Svět a divadlo Karel Král

„Václav Havel, z jehož iniciativy Radokova cena původně na podporu dramatické tvorby v roce 1992 vznikla, svou přítomností už bohužel nemůže pozvednout toleranci a prchající význam ceny. A proto je čas ji uzavřít a dát prostor pro případný vznik ceny nové,“ dodali členové rady.

Podle šéfredaktora časopisu Karla Krále však tvrzení o upadajícícm významu ceny nejsou pravdivá, týká se to prý pouze některých kategorií. Z pohledu časopisu pak podle něj nic nekončí.

„Anketa bude pokračovat dál a snad budou i ceny, i když pod jiným názvem,“ reagoval Král. O tom, jak s výsledky ankety naloží, se podle něj rozhodne zřejmě v září.

Chyba v komunikaci?

I přes dnešní vyjádření zřejmě ještě existuje teoretická možnost, že bude spolupráce časopisu a nadace pokračovat. Za nedohodou časopisu a nadačního fondu je totiž zřejmě chyba v komunikaci.

„Nadační fond mě v březnu, tedy po vyhlášení cen, oslovil, zda bychom byli ochotni pokračovat a za jakých podmínek. Naše vyjádření jsme odeslali a v dubnu se ptali na odpověď. Dodnes jsme ji nedostali,“ řekl Král.

Pekárek naproti tomu namítá, že mohl Král kdykoli přijít na jednání správní rady nadačního fondu.

O definitivně uzavřené spolupráci s časopisem však ještě Pekárek mluvit nechtěl. „Já předpokládám, že rada se po prázdninách sejde, ale tohle skutečně předjímat nechci a myslím si, že to vyjádření, které vyšlo teď, hovoří naprosto jasně – v ceně se prostě nepokračuje,“ uvedl Pekárek.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme