V Iráku přistály první ruské stíhačky, vláda je nasadí do boje s radikály

Iráku obdržel první ruské bojové letouny Su-25 určené na podporu pozemních vojsk. Bagdádská vláda ve snaze okamžitě posílit možnosti své armády objednala z Ruska a Běloruska použité stroje. Není zatím jasné, kdo bude tyto letouny pilotovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci vykládají stíhačky Su-25 na základně v Bagdádu

Ruští vojáci vykládají stíhačky Su-25 na základně v Bagdádu | Zdroj: Reuters

Irácká armáda svádí těžké boje s islamistickými ozbrojenci ve snaze dobýt zpět město Tikrít asi 120 kilometrů severně od Bagdádu.

„Naléhavě tato letadla potřebujeme. Sloužit začnou aktivně během příštích čtyř dnů. Podpoří tak naše vojska a budou bojovat proti teroristické organizaci Islámský stát v Iráku a Levantě," říká velitel iráckého letectva generál Anwar Amín.

Vojáci ostřelují Tikrít ze vzduchu, v pozemní ofenzivě jim brání četné nálože na přístupových cestách. Postup jednotek přitom už pomáhají koordinovat tři stovky amerických poradců.

Kritika premiéra Málikího

Podle některých zpráv se ale proti Islámskému státu v Iráku a Levantě chystá, tentokrát ze syrské strany, konkurenční džihádistická organizace.

„Ozbrojenci fronty Nusra směřují na hraniční přechod Abú Kamál, aby tam bojovali proti Islámskému státu v Iráku a Levantě,“ tvrdí hlas na amatérské videonahrávce.

Podle mnohých kritiků ale není nedostatečná výzbroj hlavním důvodem slabosti iráckých vládních sil. „Málikí se zbavil některých schopných generálů, kteří byli shodou okolností sunnité, aby je nahradil svými kamarády,“ říká bývalý velitel britských a amerických sil v Iráku James Conway.

S blížícím se jmenováním nové vlády sílí už i mezi iráckými šíity tlaky na to, aby Málikí v jejím čele nestanul.

Ruští vojáci vykládají stíhačky Su-25 na základně v Bagdádu | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme