Komáří invaze jižní Moravě nehrozí. Nebezpečí může hrozit ale i od muchniček a ovádů

Komáří kalamita se tento rok jihu Moravy pravděpodobně vyhne. Poukazují na to poslední odběry hygieniků v terénu. Region nezasáhly na jaře záplavy a komáři se tak nemohli množit a ani současné počasí vývoji jejich populace příliš nepřeje. Přesto by se lidé měli mít na pozoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár, který určitě nezemřel následkem nárazu dešťové kapky. Ilustrační foto

Komár, který určitě nezemřel následkem nárazu dešťové kapky. Ilustrační foto | Foto: stock exchange, Uživatel: grafikd

Zatímco v roce 2010 odchytili hygienici na Břeclavsku přes 10 tisíc komárů, letos v tom samém období uvízly v jejich síťkách jen tři stovky jedinců. Situace by se navíc podle odborníka na komáry Oldřicha Šebesty neměla výrazně měnit, většina larev se totiž už vylíhla.

„Vzhledem k tomu, že nedošlo prakticky k žádnému zaplavení líhnišť, v celém lese je sucho, to množství komárů není vysoké, je nižší, než bývá obvykle. Jsou ale velké lokální rozdíly. To znamená: v místech, kde se objevila nějaká louže, tak tam je komárů více, ale plošně je komárů poměrně málo,“ říká Oldřich Šebesta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak to bude v létě s obtížným hmyzem, zjišťovala Štěpánka Kadlečková

Komáři jsou na vrcholu své aktivity. A živo není jen v komářích líhništích, daří se i ovádům nebo malým černým muškám tzv. muchničkám.

A tak například podvečerní grilování u vody může skončit i na lékařské pohotovosti, protože kousnutí od muchniček či ovádů může u některých lidí vyvolat nepříjemnou alergickou reakci, nebo se ranka může zanítit. Z takového ložiska se pak infekce šíří dále do těla.

„Muchnička saje trošku jiným způsobem než komár. Komár tkáň nabodává. To znamená - jako kdyby se nasávalo nějakou injekční stříkačkou, on se chová šetrně k té ráně. Zatímco muchnička, ta nemá zas takový sosák, kterým by nabodla přímo cévy a nasávala krev, ta tu tkáň docela zhmoždí,“ pokračuje hygienik Oldřich Šebesta.

I repelenty jsou na muchničky krátké. Když už tedy člověka štípne, je třeba ranku důkladně vydezinfikovat.

Marína Dvořáková, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme