Amatérský konstruktér vrtulníku připravil arabské kupce o miliony, zatkla ho policie

Amatérský konstruktér vrtulníku je podezřelý z podvodu při prodeji stroje do Saúdské Arábie. Sedmatřicetiletého muže z Rychnovska zatkla královéhradecká policie, podle které měl od arabských investorů získat více než tři miliony korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Kromě toho, že obviněný muž použil peníze pro svoji potřebu, byli investoři připraveni podepsat i smlouvu o prodeji projektu stroje i autorských a průmyslových právech ve výši více než 35 milionů korun.“

„Potom, co zjistili, že jim obviněný předkládal padělané dokumenty ke své odbornosti i technikáliím stroje, smlouvu nepodepsali a podali trestní oznámení,“ uvedla Ježková.

Obviněný jako letecký nadšenec a majitel pilotního průkazu přišel při dřívější práci v Německu na nápad vyrobit vrtulník se složitou technologií dvou nad sebou umístěných protiběžných vrtulí.

Po návratu do ČR v roce 2008 se muž podle policie spojil s odbornou firmou, která začala pracovat na projektu a výrobě prototypu ultralehkého bezpilotního vrtulníku s názvem Heros.

"V raném stádiu vývoje ale došly obviněnému peníze, firma od spolupráce odstoupila a on začal vrtulník svépomocí a amatérsky dokončovat. Záhy začal Heros nabízet v rámci odborných výstav a veletrhů jako plně funkční stroj schopný sériové výroby," uvedla policie.

Prototyp se prý ale nikdy nedostal ani k k letovým zkouškám.V praxi neověřený pohon z Herosu pak muž využil při stavbě pilotovaného vrtulníku MK-90 a projekt nabízel k prodeji.

Podle znalce neměl vrtulník MK-90 šanci na schválení, certifikaci, povolení k letu a na sériovou výrobu. "Stroj není v tomto stavu letuschopný a nikdy nebude certifikován pro provoz," uvedla Ježková.

ČTK, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme