Marie Bohatá odchází po deseti letech z Eurostatu. Zkušenosti chce předávat dál

Zástupkyně generálního ředitele Eurostatu Marie Bohatá odchází 1. července z funkce. Byla jedním z nejvýše postavených Čechů ve strukturách Evropské unie. Při své desetileté kariéře přispěla i k řešení kauzy zmanipulovaných řeckých makroekonomických statistik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupkyně generálního ředitele Evropského statistického úřadu (Eurostat) Marie Bohatá od 1. července ve funkci končí, odchází tak jeden z nejvýše postavených Čechů ve strukturách Evropské unie

Zástupkyně generálního ředitele Evropského statistického úřadu (Eurostat) Marie Bohatá od 1. července ve funkci končí, odchází tak jeden z nejvýše postavených Čechů ve strukturách Evropské unie | Zdroj: ČTK

Své zkušenosti z Eurostatu chce Marie Bohatá předávat dál. „Už jsem dostala nějaké nabídky. První projekt, na kterém už teď pracuju, je příprava konference k etice v podnikání. Už jsem v přípravném výboru a snažím se přispět svými zkušenostmi," uvádí. Společnosti pro etiku v podnikání totiž před 20 lety spoluzakládala.

Evropská komise provázela jmenování Bohaté slovy o potřebě zamezit korupci a zabránit falšování dat, a narážela tím tehdy na příklad Řecka. V době nástupu Bohaté totiž vyšlo najevo, že se právě Řecko dostalo do eurozóny na základě statistických podvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konci Marie Bohaté v Eurostatu informovala ve vysílání Radiožurnálu Silvie Třeslínová

Své působení hodnotí statistička pozitivně. „Eurostat dostával údaje, ale neměl možnost zjistit, jestli jsou v pořádku. Neměl kontrolní pravomoce. Teprve po druhé krizi v roce 2009 Eurostat získal dostatečně silné pravomoce, takže může vlastně data auditovat,“ říká odstupující zástupkyně ředitele úřadu.

Eurostat poskytuje celoevropská statistická data a zajišťuje, aby data z jednotlivých členských zemí byla srovnatelná. Jednou z funkcí Eurostatu je také posilování kvality, integrity a profesionální nezávislosti státních statistických služeb jednotlivých zemí.

Marie Bohatá se v Eurostatu starala právě o to, aby statistické úřady jednotlivých zemí poskytovaly Eurostatu pravdivá a přesná data. Je jednou z mála Češek, která se propracovala na tak vysokou pozici v rámci unijních institucí.

Dříve Bohatá působila i jako předsedkyně Českého statistického úřadu, na pozici ale rezignovala poté, co důvěryhodností ČSÚ otřásla čtyřicetimiliardová chyba v zahraničním obchodu.

Silvie Třeslínová, Anna Maňourová, Matěj Štýs, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme