Švýcaři v sestavě s ‚Alpským Messim‘ chtějí v osmifinále MS zastavit Argentinu

V osmifinále mistrovství světa v Brazílii se Argentině postaví Švýcaři, kteří možná míří za největším úspěchem od domácího šampionátu v roce 1954. Tehdy jejich naděje uťali ve čtvrtfinále fotbalisté Rakouska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarský útočník Xherdan Shaqiri se raduje z hattricku v utkání s Hondurasem

Švýcarský útočník Xherdan Shaqiri se raduje z hattricku v utkání s Hondurasem | Zdroj: ČTK

„Máme teď velkou šanci udělat pro švýcarský fotbal něco velkého, co vejde do historie,“ burcuje německý trenér Otmar Hitzfeld.

„Pro každého z nás včetně mě je tohle velká odměna a sportovní vrchol. Hrát proti dvojnásobnému mistrovi světa. Jsme připravení, odpočinutí a určitě i napjatí,“ popisuje Hitzfeld situaci, v jaké se ocitl jím vedený tým, který Švýcarům vyrostl do nebývalé krásy.

S přehledem postoupil z evropské kvalifikace, tady v Brazílii ustál i debakl 2:5 od Francouzů a s aktivním skóre postoupil ze skupiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Máme velkou šanci udělat pro švýcarský fotbal něco velkého, burcuje německý trenér Otmar Hitzfeld

Od minulého světového šampionátu, kde dokázal zuby nehty ubránit výhru 1:0 nad pozdějšími mistry světa Španěly, udělal značný pokrok.

„Ty dva týmy se nedají srovnávat, hrajeme jiným stylem, jinak takticky a proti Argentině budeme chtít obstát jinými prostředky,“ naznačuje dvojnásobný vítěz Ligy mistrů Hitzfeld.

Za čtyři roky získalo švýcarské mužstvo na sebevědomí i útočné zdatnosti a míří možná nejvýš od domácího šampionátu před 60 lety. Ovšem s docela jiným týmem. Jeho kouzlo je postavené na jménech jako Xhaka, Drmić nebo Behrami.

A symbolicky téhle partě prošpikované imigranty nebo jejich potomky z pozice kapitána šéfuje syn tureckých rodičů, krásnou němčinou vládnoucí Gökhan Inler - a coby hlavní osobnost vyzvedává pro změnu rodáka z Kosova.

„Je pro nás důležitý tím, jak je obratný, rychlý a technicky zdatný. Potřebuje volnost, aby se mohl po hřišti pohybovat nesvázaný zbytečnými úkoly a my tím mohli těžit z jeho nepředvídatelnosti,“ řekl o záložníkovi Bayernu Mnichov Xherdanu Shaqirim, v posledním zápase Švýcarů proti Hondurasu autorovi padesátého hattricku v dějinách světových šampionátů a vůbec prvního, při kterém fotbalista nastřílel všechny tři góly levou nohou.

Je mu 22 let, takže toho pro svou novou vlast může ještě hodně dokázat. Třeba už v dnešním osmifinále mistrovství světa proti týmu v čele s dalším drobným a šikovným levákem, podle kterého se Shaqirimu přezdívá - Alpský Messi.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme