Luxusní český brokát je v Nigérii považován za dar vhodný i pro krále

Za symbol luxusu považují Afričané český brokát. Látku, která se vyrábí v Broumově, si cení zákazníci napříč celým kontinentem, obzvlášť vyhledávaná je ale v Nigérii. Ženy i muži tam oblékají šaty ušité z českého brokátu zejména při slavnostních příležitostech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejce českého brokátu v Nigérii

Prodejce českého brokátu v Nigérii | Foto: Robert Mikoláš

Do obchodu s látkami v Abuji přichází mladá žena a má jediné přání. Zajímá ji, jestli mají shedda, tedy český brokát.

Prodavač přikývne a hned začne na pult pokládat stohy látek. Na výběr je tmavě modrá, šedivá se třpytivými ornamenty, bílá i několik pestrobarevných.

„Každému zákazníkovi, co sem přichází, se tato látka líbí. A oceňují hlavně její kvalitu. Téhle jsem měl dvacet rolí, během pouhých deseti dnů jsem je všechny vyprodal,“ říká prodavač.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za českým brokátem vyrazil do Afriky redaktor Robert Mikoláš

Potvrzuje, že o pevně tkanou látku od české firmy Veba Broumov je velký zájem, přestože nejde o levnou záležitost.

„Za deset yardů, tedy zhruba devět metrů, zaplatíte třicet tisíc nairů, některé druhy však vyjdou mnohem dráž,“ upřesňuje. Metr té nejlevnější látky tedy vyjde asi na 350 korun.

Není divu, že nejkvalitnější shedda dnes patří k luxusním darům, třeba pro místní vládce. „V západní Africe je to opravdu královský dar. My to používáme na dary emírům, guvernérům, ale především hlavě státu,“ potvrzuje velvyslanec České republiky v Nigérii Pavel Mikeš.

Luxusní český brokát je v Nigérii velmi vyhledávaný | Foto: Robert Mikoláš

Od letadel po žiletky

Do afrických zemí se každoročně doveze český brokát za zhruba dvě miliardy korun.

„V oblasti Sahelu, od Dakaru po město Kano v severní Nigérii, je to hlavní látka, která se používá na výrobu ošacení. Je to taková známka prestiže. Oni si potrpí na to, že na sobě mají tu nejlepší a nejkvalitnější látku,“ dodává Mikeš.

Velvyslanec České republiky v Nigérii Pavel Mikeš s manželkou | Foto: Robert Mikoláš

České zboží má podle něj v Nigérii obecně dobrou pověst. „Vyváží se sem zboží za více než 1,5 miliardy korun. Nigérie je dneska největší ekonomikou Afriky,“ upozorňuje.

„Co je důležité, náš export sem je velmi pestrý, není to postavené na jednom produktu, ale vyvážíme sem vše od letadel po žiletky, přičemž žiletky nejsou vůbec zanedbatelná položka – vyváží se jich sem za víc jak sto milionů korun,“ vypočítává.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme