Na Doupově skončilo armádní cvičení, nevyhnuly se mu ani nehody

Doupovské hory na Karlovarsku dnes opouštějí stovky vojáků. Příslušníci armády se v uplynulých dnech zúčastnili rozsáhlého cvičení. Velké soustředění mužstva a zbraní bylo v rámci České republiky výjimečné a nouze nebyla ani o dramatické situace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Převrácené vozidlo Pandur na cvičení v Doupovských horách

Převrácené vozidlo Pandur na cvičení v Doupovských horách | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Armádní cvičení Strong Campaigner přivedlo na Doupov pozemní síly i letectvo a mělo prověřit jejich součinnosti pro akce NATO. Do akce byly zapojeny transportéry, obrněná vozidla, tanky i dělostřelectvo.

Působivý byl například pohled na útočící stíhačku Gripen, dramata se ale odehrávala i na zemi. Při ukázce bojové akce se na bok převrátilo vozidlo Pandur plné vojáků.

„Mé vozidlo odjíždělo do záložního postavení. Z terénu byly zřejmě plné pneumatiky bláta a na asfaltu řidič zatočil ve větší rychlosti, utrhla se krajnice a vozidlo se svezlo do příkopu,“ popsal nehodu rotmistr Stanislav Janáč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cvičení v Doupovských horách navštívil reportér ČRo Zdeněk Trnka

Pandur se obrátil na bok se všemi naloženými vojáky. „Nikomu se nic nestalo, akorát jeden voják má trošku naražený loket, přestože máme náloketníky i nákoleníky. Vojáci používají ve vozidle přilbu a jsou připoutaní,“ popisuje vybavení velitel posádky.

Situace vypadala dramaticky. Ihned po nehodě totiž z vozidla nikdo nevystupoval. A všichni čekali, co se bude dít. „Veliteli roty jsem nahlašoval situaci, ve které se nacházíme. Žádal jsem ho o další instrukce a on mě instruoval, že máme vylézt z vozidla.“

V pořádku je i Pandur. „Zbraňové systémy jsou v pořádku. Jde jen o bok vozidla a nějaké zrcátko. Hodíme ho na kola a jedeme dál,“ plánoval další dění rotmistr Stanislav Janáč.

„Na takové situace jsou vojáci cvičeni. Včera přímo tuto situaci cvičili, byl to jeden z úkolů, který prováděli. Včera to měli jako cvičení, dnes to bohužel bylo v reálu, ale situaci zvládli s přehledem,“ pochválila vojáky plukovnice Jana Růžičková z Generálního štábu české armády.

Drobné nehody ke cvičení patří

Na Doupově cvičily čtyři tisícovky vojáků. Nehoda Panduru nebyla v průběhu manévrů jedinou mimořádnou událostí. Potíže měl třeba návěs naložený těžkou technikou.

„Tatra s podvalem, na kterém byl naložený tank, měla technickou závadu a nebrzdila. Budu muset řidiče pochválit a odměnit, protože zachránil dalším vojákům život tím, že nevylézal z Tatry a sám ji zmanévroval tak, že škoda byla minimální,“ vysvětluje velitel pozemních sil, generálmajor Ján Gurník.

Technická závada byla podle něj také příčinou další nehody, kdy musela skupina vojáků rychle opustit nákladní vozidlo. „Sjeli z kopce a trošku rychleji vyskákali. Byly tam jenom oděrky,“ uklidňuje velitel.

Certifikát o připravenosti jednotek pro akce NATO cvičící jednotky získaly. A to, že akci doprovázely naštěstí jen lehká zranění vojáků, patří podle velitele pozemních sil k dobrým výsledkům cvičení. „Naši vojáci už nejsou nebezpeční sami sobě, ale spíš pro protivníka,“ chválí generálmajor Ján Gurník.

Zdeněk Trnka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme