V Londýně po 30 letech znovu ožije humor satirické skupiny Monty Python

Nekorektní, nekompromisní a neodolatelně vtipný je humor legendární britské satirické skupiny Monty Python. Její zbylí členové se po 30 letech znovu dali dohromady k sérii živých vystoupení v londýnské O2 Areně. První je na programu už dnes večer. Jde o velký umělecký comeback a současně nejspíš definitivní loučení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celá sestava žijících členů Monty Pythona

Celá sestava žijících členů Monty Pythona | Foto: Jiří Hošek

Společnou show předvede dnes Monty Python poprvé od roku 1982. Původně se počítalo s jedním jediným představením. Lístky se ale vyprodaly za tři čtvrtě minuty. Monty Python proto přidali další termíny.

Protagonisté se vyznačují švihlou chůzí, chovem mrtvých papoušků a spoustou ztřeštěných nápadů. Jejich časově omezený comeback se ve Spojeném království považuje za jednu z událostí roku.

„Přece nemůže chtít někdo znovu vidět Monty Pythony?! Oukej, v 60. letech byli opravdu vtipní.“ „Ale Micku, lístky na jejich první show se prodaly za 40 vteřin,“ argumentuje produkční Rolling Stones ve fiktivním rozhovoru s Mickem Jaggerem v traileru k deseti vystoupením satirické skupiny v londýnské O2 Areně. Jimi se má historie Monty Pythonu skutečně uzavřít.

Přehrát

00:00 / 00:00

O comebacku legendární britské satirické skupiny Monty Python informoval z Londýna tamní zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Mysleli jsme, že bychom měli předvést naše klasické scénky, že lidé budou chtít vidět skeče, o kterých si celá ta léta vyprávějí. Takže příprava show ani tak neobnášela psaní nových textů, jako to byla snaha umístit dobré, staré kousky do hezkého, nového formátu se všemi těmi tanečníky, velkou produkcí a podobně,“ prozradil jeden z pěti žijících členů satirické skupiny Michael Palin.

Podle něj si Monty Python vzal příklad z Micka Jaggera, že se i lidé v pokročilém věku ještě mohou solidně hýbat.

„Kromě skeče o švihlé chůzi, které už kvůli svým četným operacím nejsem schopen, mě nenapadá žádná jiná scénka, u které bychom si řekli, že by už na dnešního diváka nezafungovala,“ zamyslel se nad nadčasovostí skvělého britského humoru bez korektnosti a kompromisů John Cleese.

„Když komediální skupina začíná, snaží se prostě každého rozesmát. To jsme dělali prvních 20 let. Pak člověk zjistí, že to není možné, protože smysl pro humor je něco hodně subjektivního. Když jsme seděli pohromadě a psali, infikovali jsme se navzájem smíchem. Ale když jsme se třeba bavili o Woodym Allenovi, jehož jsme všichni zbožňovali, zjistili jsme, že se každému líbí jiný jeho film,“ zavzpomínal.

Živý přenos poslední show i v kinech v ČR

Na comeback Monty Pythonů a zároveň jejich loučení se prodalo víc lístků než na letošní Glastonbury. Kdo vstupenky nesehnal, neměl by si nechat ujít poslední show 20. července, která se bude přenášet živě do stovek kin po celém světě, včetně České republiky.

Členové legendární skupiny by doporučovali věkový limit 18 let. Show za 4,5 milionu liber prý je stejně nákladná jako montypythonovsky peprná a nekorektní.

„V show vystoupí i Stephen Hawking. Dorazí do Londýna, protože je velkým fanouškem Pythonů. Zeptal jsem se ho, jestli se zapojí, a během minuty odpověděl, že ano,“ uvedl hudební mozek komediální skupiny Eric Idle drsně slavného britského fyzika, který je úplně paralyzovaný a s okolím komunikuje pouze s pomocí speciálního syntezátoru.

Název show ‘One Down, Five To Go‘ naráží na skutečnost, že se jeden ze členů skupiny, Graham Chapman, se revivalu Monty Pythonu nedožil. Na scéně přesto ale chybět nebude.

„Graham se objeví na obrazovce a dokonce zazpívá v posledním čísle show. Snažili jsme se, aby jeho přítomnost byla cítit, aby v žádném případě nechyběl,“ zdůraznil Eric Idle.

„Myslím si, že přitažlivost Monty Pythonova Létajícího Cirkusu nespočívala v jednotlivých skečích, ale v rozmanitosti celé show. Zkrátka v tom, jak byl celý program poskládaný, jak se prolínal s animacemi Terryho Gilliama, kolik postav se tam objevovalo,“ uvažuje nahlas Michael Palin a slibuje, že právě tenhle nevšední mix nabídne skupina i v živé show v londýnské O2 Areně.

Eric Idle | Foto: Jiří Hošek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme