Hrad Houska na Českolipsku nabízí procházku peklem

Hrad Houska na Českolipsku je opředen nespočtem legend, podle kterých je v jeho útrobách vstup do pekla. Že je na hradě peklo skutečně, se mohou návštěvníci přesvědčit sami. Je v jedné ze síní na nádvoří. Dvanáct metrů dlouhé a plné dřevěných pohyblivých figurek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Další část pohyblivého inferna

Další část pohyblivého inferna | Foto: Tomáš Mařas

Hned u vchodu do místnosti, kde je instalované dřevěné peklo, návštěvníky vítá Medúza. Strašidelnou atmosféru umocňují i černé závěsy.

„Tohle jsou Danteho představy o pekle,“ říká na úvod kastelán hradu Houska Miroslav Konopásek.

„Představy o tom, kam poputují duše, které nebudou vykoupeny. Duše, které zhřešily. Pouť začíná dušičkami, které sestupují k převozníku Cháronovi, k hladině řeky Acheron," dodává kastelán.

Není to betlém, ale ‚peklem‘

Veškeré jednotlivé díly dřevěného pohyblivého pekla evokují pohyblivé betlémy. Funguje i na podobném principu. Podle kastelána to ale není betlém, ale 'peklem'. Celé dílo je vyřezané z lipového dřeva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Procházku peklem, dřevěným unikátním dílem, absolvoval s mikrofonem Tomáš Mařas

„Lidé tomu nevěří. Myslí si, že je to udělané laserem. Tady není jedna jediná kovová součástka. V tom mechanismu jsou ve dřevě vyřezávané vačky, táhlíčka, zalomené klikové hřídele. Máme tu 98 pohyblivých figurek," libuje si Konopásek.

V jednom z pekelných výjevů démon rozdmýchává oheň v kotli. Z něho trčí nohy, které se hýbou. Hned vedle stojí další pekelník, který mele duše.

„Je to paradoxní, ale tohle se nejvíce líbí malým dětem. Je to jeden z největších hříchů - politikaření. Nejtěžší trest je za zradu. Ze tří tlam mu ční duše nejvýraznějších zrádců - Jidáše, Bruta a Cassia," podává výklad u posledního pekelného zastavení kastelán Miroslav Konopásek.

Kastelán hradu Houska Miroslav Konopásek | Foto: Jana Huzilová

Je to jediná scéna, která je vizuálně v nižší úrovni než ty předešlé. Podle kastelána to má jediný důvod. „Tady se lidé musí poklonit, aby viděli Lucifera. Lucifera zamrzlého v jezeře."

To, co lidé neuvidí, je mechanismus celého díla. Ozubená táhla i některé další díly jsou dřevěné.

Rozebrat pohyblivé peklo je sice možné, ale je to velmi náročné. Oddělit a přenést jednotlivé výjevy samostatně nelze.

Unikátní dílo vznikalo sedm měsíců a jeho instalace probíhala tři týdny. Za měsíc od jeho zprovoznění ho už vidělo zhruba tisíc návštěvníků.

Hrad Houska | Foto: Tomáš Mařas

Zvětšit mapu

mkp, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme