Stavba centra sociálních služeb v Jeseníku se odkládá, nejspíš o 3 měsíce

Stavba centra sociálních služeb pro seniory v Jeseníku se protáhne. Nejspíš o tři měsíce. Projekt na 44 lůžek pro nemohoucí penzisty by tak měl být hotový do konce září příštího roku. Někteří zastupitelé se ale bojí, že se práce nestihnou a město přijde o dotaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeseník radnice

Jeseník radnice | Foto: Lukáš Bocan

Nový domov má mít 44 lůžek a nabídne seniorům nepřetržitou zdravotní službu. Takové zařízení dosud ve mstě citelně chybělo. Jenže jeho stavba se teď komplikuje. Radnice musela zrušit výběrové řízení na jejího dodavatele. Původně se do něj přihlásily dvě firmy, jedna ale přestala komunikovat.

„Do fáze hodnocení se dostala jen 1 nabídka, což zákon o veřejných zakázkách nepřipouští,“ vysvětluje místostarosta Libor Halas ze sdružení Mladí pro Jeseník.

Město teď připravuje novou veřejnou soutěž. Zároveň požádalo poskytovatele dotace, aby termín dokončení odložil o čtvrt roku. Mnozí zastupitelé tvrdí, že se Jeseník pouští do velkého rizika. A celý záměr na posledním zasedání málem zhatili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odkladu výstavby centra sociálních služeb v Jeseníku informuje reportérka ČRo Andrea Švubová

Podle Filipa Svobody ze stejného sdružení jsou termíny doslova šibeniční: „Nemusí se to stihnout a dotace je příliš vysoká, než aby se musela vracet,“ říká zastupitel Filip Svoboda ze stejného sdružení.

Místostarosta Halas se ale zdržení nebojí. Pokud bude druhé výběrové řízení úspěšné, stavba nového centra začne v říjnu a hotová by měla být do konce září příštího roku.

„Zaráží mě některé reakce zastupitelů, protože u aquaparku za 200 milionů, což byla technologicky složitější stavba, byla stejná lhůta na provedení. Tady je to stavba za 40 milionů a zdaleka to nejsou taková rizika,“ tvrdí místostarosta.

Pokračovat v přípravě projektu je příliš velký risk i pro další zastupitele: „Stavba by se měla zahajovat v předzimním období a myslím, že zima, která byla vloni, letos být nemusí. Firma také může mít nějaké problémy a už není kam couvat,“ upozorňuje Roman Kalina z ODS.

Příliš přísné podmínky, zní z ODS

Navíc vytýká radnici i podobu podmínek výběrového řízení. Jsou podle něj přehnaně přísné. „Smlouva je velmi rozsáhlá a pamatuje postihnutí všech možných rizik. Veškerá zodpovědnost je velmi posunutá na stranu zhotovitele. Firmy mají šanci vybírat si zakázky a ty přísné podmínky v jiných soutěžích nejsou,“ říká zastupitel za ODS.

Místostarosta ale nastavená pravidla obhajuje. „Právě proto, že tam je dotace a pohybujeme se v nějakém čase, tak podmínky musí být přísné. Pokud by byly benevolentní, zkomplikovali bychom si situaci v realizační fázi,“ tuší Libor Halas.

Za výstavbu domova pro nemohoucí důchodce bojují lidé už několik let. Po městě koluje i petice na jeho podporu. Nové zařízení má vzniknout jako přístavba ke stávajícímu penzionu. Všichni jeho obyvatelé dostanou přednostně možnost využívat jeho služby.

Andrea Švubová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme