Čínského prezidenta zajímají v Latinské Americe hlavně suroviny

V Brazílii pokračuje summit států skupiny BRICS, tedy Brazílie, Ruska, Číny, Indie a Jihoafrické republiky. A zatímco ruský prezident se snaží získat politické spojence, čínská účast v Brazílii má hlavně ekonomické důvody. Mezi nimi hlavně suroviny. A i proto v Brazílii čínský prezident pobude o něco déle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová a čínský prezident Si Ťin-pching

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová a čínský prezident Si Ťin-pching | Zdroj: Reuters

Brazílie obchoduje s Čínou už teď nejvíc ze všech zemí. Pojistit si další dodávky surovin už se snažil i čínský ministr zahraničí při návštěvě v dubnu, teď to bude sám prezident.

Čína dováží z Brazílie hlavně železnou rudu, ale také zemědělské plodiny - obrovská kvanta sóji, kukuřici, kuřecí maso a třeba i pomerančovou šťávu. Zpátky proudí hlavně levné spotřební zboží, například elektrospotřebiče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit zemí BRICS v Brazílii sleduje zpravodaj David Koubek

V Brazílii také podnikají čínské těžební podniky. Dva z nich se podílejí na těžbě na největším brazilském podmořském ropném poli. Čína v zemi staví i elektrárny a elektrická vedení a čínské firmy kupují v Brazílii zemědělskou půdu a podíly v potravinářských firmách.

Číňané mají rovněž zájem investovat do letišť nebo hlavně přístavů a dopravních terminálů v Brazílii, protože právě doprava je slabé místo pro vývoz brazilských surovin. V následujících dnech by se měla podepsat i dodávka asi 20 dopravních letadel z Brazílie.

Čínský prezident na kontinentu zůstane i po skončení summitu BRICS. Přímo do Brazílie za ním přijede 15 státníků z Latinské Ameriky, on pak už navštíví jen Argentinu, Venezuelu a Kubu. Tématem jednání bude opět obchod, tedy suroviny, venezuelská ropa či argentinská sója.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme