Bude mít Havel film jako Walesa? I o tom se mluví na karlovarském festivalu

Jak by vypadal hraný životopisný film o Václavu Havlovi? A kdo by ho mohl natočit? I takové otázky zaznívají na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, a to v souvislosti s promítáním životopisného filmu o jiném odpůrci komunistického režimu, který se stal prezidentem – o Lechu Walesovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát k filmu Walesa: člověk naděje

Plakát k filmu Walesa: člověk naděje | Foto: Kristýna Maková

Kvůli lístkům na film polského režiséra Andrzeje Wajdy s názvem Walesa: člověk naděje jsou diváci na festivalu v Karlových Varech ochotní stát ve frontě i několik hodin.

A jak se někteří svěřují, zajímal by je i snímek o Havlovi. „Určitě bych na něj šel,“ říká filmový fanoušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je zájem o film o Walesovi a byl by zájem i o snímek o Havlovi? O to se v Karlových Varech zajímal reportér Ľubomír Smatana

Zatímco o Walesovi hraný životopisný snímek vznikl, a dokonce za jeho života, chuť či odvahu pustit se do havlovské látky zatím žádný režisér nenašel.

„Mě tahle otázka napadla, ale o Havlovi to podle mě chybí ze dvou důvodů – jednak my Češi obecně neumíme ty historické osobnosti, a pak si nepamatuji, že by byl nějaký reálný životopisný film o někom z české historie,“ podotýká další návštěvník festivalu.

Poláci jsou podle něj ve vztahu k vlastním dějinám aktivnější. „A víc si svých dějin váží než my,“ dodává.

Hřebejk: Měl by to točit nějaký velký Polák

Podobně se věc dívá i český režisér Jan Hřebejk a jde ještě dál – podle něj by bylo ideální, kdyby film o Havlovi natočili cizinci.

„Není náhodou, když vidíte ten film o Walesovi, že jeden z nejlepších filmů o české historii je film Agnieszky Holland, tedy polské režisérky, o Janu Palachovi. Nejlepší by bylo, kdyby film o Havlovi natočil nějaký velký polský režisér,“ myslí si Hřebejk, podle nějž by zahraniční režisér mohl mít vůči Havlovi dostatečný odstup.

Sám Lech Walesa, který je také hostem festivalu, očekává, že filmy, jako je ten o jeho životě, budou přibývat.

Václav Havel | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Když však mluvil o možném snímku o Václavu Havlovi v neděli v České televizi, přece jen jisté úskalí našel – podle něj je jeho život filmovatelnější, bohatší na dramatické scény, kdežto Havel byl prý víc mužem slova.

Někteří diváci to však nepovažují za problém. „Já si myslím, že se stejně časem natočí,“ říká další z festivalových diváků.

Ať snímek o Václavu Havlovi natočí kdokoli, může si být zřejmě dopředu jistý, že o publicitu má postaráno a kritika – ať už bude filmu nakloněná, či nikoli – bude neúprosná.

Ľubomír Smatana, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme