Na křižovatce Evropské a Horoměřické v Praze už téměř rok chybí přechod

Evropská třída patří mezi nejvytíženější pražské komunikace. Na spojnici mezi Vítězným náměstím v Praze 6 a letištěm už ale téměř rok schází na jedné z rušných křižovatek v okolí Červeného vrchu přechod pro chodce. Dopravní podnik tam během výstavby metra nechal zrekonstruovat vozovku. Čtyřproudá silnice s tramvajovým pásem ale byla hotová dříve než podchody, které měly přechody pro chodce nahradit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křižovatka, Horoměřická, Evropská ulice

Křižovatka, Horoměřická, Evropská ulice | Foto: Filip Jandourek

„Bydlím tady 59 let. Vždycky tady byl přechod. Až teď, v souvislosti s metrem, ho tady neudělali vůbec,“ svěřuje se oslovená seniorka.

Věc bere s humorem. Přesto pokaždé, když vstupuje na šestiproudou komunikaci, riskuje své zdraví.

Kudy přejít lidé nemají už skoro rok. Přesně od té doby, kdy dopravní podnik začal po Červeným vrchem budovat prodlouženou linku metra A. Tramvaje a auta se už na svá původní místa vrátily, přechod pro chodce ale stále chybí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chybějícím přechodu pro chodce na Evropské třídě v Praze natáčela Veronika Neprašová

„V rámci přípravy stavby byl zpracován projekt, který se zřízením provizorního přechodu nepočítal. Jak policie, Technická správa komunikací, městská část Praha 6 – všichni měli možnost se vyjádřit, navrhnout nějakou změnu. K tomu nedošlo, takže projekt byl takto schválen,“ brání dopravní podnik jeho mluvčí Jiří Štábl.

Jenže podle Prahy 6 měl být přechod hotový zároveň s opravou komunikace. Práce ale nabraly zpoždění, a silnice tak je dokončená dřív, než podchody, které mají přechody nahradit.

„Když se to schvalovalo, tak se počítalo, že práce na povrchu i na podchodu budou skončeny zároveň, to znamená, že chodci rovnou budou moci chodit podchodem, ale to se teď nestalo,“ říká mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.

Provizorní přechod do několika týdnů

Na konci loňského roku se kvůli tomu na dopravní podnik obrátil magistrátní odbor dopravy. Podle mluvčího Štábla se tím začali zabývat okamžitě. Přesto trvalo několik dalších měsíců, než vedení podniku rozhodlo o zřízení provizorního přechodu.

„Postup musí být v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, takže v dubnu byly předloženy změnové listy k samotnému projektu, aby se tam provizorní přechod pro chodce mohl realizovat,“ vysvětluje Štábl.

Křižovatka, Horoměřická, Evropská ulice | Foto: Filip Jandourek

Stezku odvahy už by přecházení jedné z nejfrekventovanějších pražských tepen nemělo připomínat dlouho. Do několika týdnů by tu měl vzniknout provizorní přechod pro chodce, který bude sloužit do té doby, než dopravní podnik zprovozní podchody.

Zatím se ale lidé musí obrnit trpělivostí, ostřížím zrakem a dobrou kondicí. Anebo vyrazit o deset minut dřív a Evropskou ulici přejít po nejbližším, asi sto metrů vzdáleném přechodu.

Simona Bartošová, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme