200 severočeských školáků tvořilo animované filmy, od pohádek k hororům

Animované horory, pověsti, pohádky nebo videoklipy předvedli školáci z Mostecka a Teplicka na přehlídce v Duchcově. Krátké filmy tvořili na jaře s pomocí profesionálních lektorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Animánie

Animánie | Foto: Animánie

Školáci si poradili například s pověstí o Dívčí válce. U pověsti o horníkovi, který našel u Krupky cín, si děti z tamní Masarykovy školy vystačily s animací několika párů bot.

Fantazii dětí ocenila třeba dramaturgyně Anna Vášová. „Mně se zdá moc krásné, jak pracujete s tím, že je to animovaný film a věci, které nejdou udělat v hraném filmu, jako někomu utrhnout hlavu, děláte,“ pochválila děti dramaturgyně.

„Celkově se mi na všech věcech líbí, jak se nedodržuje žádná forma. A je úplně jedno, že se na scéně potkávají malinké a velké postavičky, kdy by pan učitel nebo někdo mohl říct, že je to perspektivně špatně,“ doplnil režisér a loutkoherec František Váša.

Přehrát

00:00 / 00:00

Animánii navštívila reportérka ČRo Gabriela Hauptvogelová

Třicet dva snímků vzniklo pod rukama zhruba dvouset školáků z Mostu, Duchcova, Teplic a Krupky. Byla mezi nimi také čvrťačka Kateřina Jílková z duchcovské školy Antonína Sochora.

„Pracovali jsme na téma cirkus a vybrali jsme si název: ‚Vesmírný cirkus‘. Do vesmíru se nepodíváme, ale budou tam takoví zvláštní tvorové,“ vysvětluje mladá animátorka.

„Než jsme na to přišli, bylo to těžké. Ale pak už jenom abychom to nějak ztvárnili, aby to nějak vypadalo,“ vzpomíná Kateřina Jílková. Speciální součástí filmu byla hudba, tu si animátoři vytvořili sami pomocí různých nástrojů.

Děti natočily také filmečky o historkách z pravěku a nechyběly ani horory - třeba o cirkuse, který ovládá ďábel a návštěvníkům pomůže přivolaný vodník nebo zčásti hraný film o duchovi dívky, který straší v opuštěném domě.

Zájem je velký, chybí peníze

Anně Vášové ze snímků naskočila husí kůže. „Když dospělý člověk tohle vidí, tak si řekne: ‚aj aj, kde jsou ty pohádky a sladké věci?‘. Dělat něco strašidelného není až tak jednoduché, většinou je to totiž směšné. A vám se tedy povedlo. Všimněte si, jak účinný je zvuk, když jenom stačí šeptat: ‚Zemřeš‘. Nemusí do toho jít žádný rytmus a dokonale to udělá atmosféru,“ vysvětlila mladým umělcům dramatugyně.

Dílny animovaného filmu ve školách snad nezaniknou. Zájem o Animánii je velký, záleží jen na tom, jestli se organizátorům podaří sehnat dost peněz i pro další školní rok.

Gabriela Hauptvogelová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme