Před padesáti lety představila skupina Beatles legendární film A Hard Day´s Night

Pradědeček všech hudebních filmů, dokument zaznamenávající vrchol jedné hudební epochy nebo také nadmíru úspěšný marketingový tah. Tím vším může být legendární snímek A Hard Day´s Night, tedy Perný den skupiny Beatles. Přesně před padesáti lety měl v Londýně svou světovou premiéru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

The Beatles (1964)

The Beatles (1964) | Zdroj: Wikimedia Commons, Library of Congress | CC0 1.0,©

Název titulní písně filmu údajně vymyslel bubeník Ringo Starr, když popisoval novinářům velké pracovní nasazení členů skupiny.

Psal se rok 1964 a v Británii v té době vrcholila beatlemánie. Popularitu kapely se její manažer Brian Epstein rozhodl ještě více přiživit. Inicioval proto natočení snímku, který by divákům popisoval takzvaně běžný den v životě liverpoolských hudebníků.

„Nikdy předtím nikoho nenapadlo obsadit celou hudební skupinu do filmu, ve kterém skupina hraje sama sebe. To se dřív nedělo. Elvis Presley byl velice vytížený filmový herec, ale nikdy nehrál sám sebe. Tohle je možná milník, kdy se hudební průmysl rozhodl, že infikuje i ten filmový,“ popisuje hudební redaktor Jiří Špičák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Film Hard day´s night skupiny Beatles připomínají Martin Ocknecht a Viktor Daněk

Snímek vznikal v extrémně rychlém tempu. První klapka padla v březnu a už 6. července měl Perný den u příležitosti Ringových čtyřiadvacátých narozenin světovou premiéru.

Lístky na film byly vysoce nedostatkovým zbožím. Tržby dosáhly celosvětově více než dvanácti milionů liber.

Snímek v podstatě nemá zápletku. Jedná se o soubor skečů popisující cestu "brouků" z rodného Liverpoolu na večerní londýnský koncert. To vše samozřejmě doplněné řadou písní populární britské skupiny.

Film dokumentuje vrchol skupiny Beatles v její tradiční konzervativní poloze.

„Už v roce 1965 začínali experimentovat ve studiu, což znamená, že Perný den zachycuje Beatles v posledním stádiu těch chlapců v oblecích, kteří zpívají optimistické písně. Potom už se Beatles snažili začít svoji hudbu dělat trochu jinak a tím pádem i přestat koncertovat,“ dodává Špičák.

Ringo Starr ve filmu předvedl značný herecký talent, který pak uplatnil i po rozpadu kapely v roce 1970. Na fenomenální úspěch Perného dne později navázaly neméně úspěšné snímky Help a Yellow Submarine.

Filmy popisující "každodenní rutinu" hudebníků, se postupem času staly nepostradatelnou výbavou řady světových kapel, od ABBY až po Spice Girls.

Martin Ocknecht, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme