Nový přístroj v Dačicích pomůže v boji proti nadužívání antibiotik

Nemocnice v Dačicích získala přístroj, který jí pomůže určit původ infekce a vyhnout se tak zbytečnému předepisování antibiotik. Zaplatil ho Nadační fond nemocnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření ambulantní rehabilitace dačické nemocnice

Otevření ambulantní rehabilitace dačické nemocnice | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

Z malé kapky krve pozná přístroj podle takzvaného C reaktivního proteinu, jestli zdravotní problémy způsobují viry nebo bakterie.

„Zjišťování C reaktivního proteinu je úspora nákladu na léčbu, ale hlavně je to výhoda pro pacienta. Nedávají se mu zbytečně antibiotika, a proto se zbytečně netvoří resistence,“ vysvětlila ředitelka nemocnice Miroslava Člupková.

Na virová onemocnění jsou totiž antibiotika neúčinná. Přístroj tak lékařům pomáhá v boji proti tomu, aby se bakterie důsledkem nadužívání stávaly vůči lékům rezistentní.

Přístroj, který stojí padesát tisíc korun, už dnes patří mezi běžnou výbavu v ordinacích dětských lékařů. Dačická nemocnice si ho mohla pořídit díky Nadačnímu fondu.

Do něj přispívá částkami podle počtu obyvatel dvacet sedm obcí a měst z okolí, včetně samotných Dačic. Z vybraných peněz potom Nadační fond nemocnici pořizuje vybavení, které potřebuje. Přispěl už zhruba půl milionem korun.

„Na přelomu roku 2010 a 2011 nám financovali 27 repasovaných elektricky polohovatelných postelí. V dalších letech také elektrickou odsávačku nebo nové EKG na interní ambulanci,“ řekla Miroslava Člupková.

Nadužívání antibiotik je celosvětový problém. Řada lidí je bere i na problémy, které tyto léky nemůžou vyřešit. Pokud se to nezmění, mohly by se některé dnes snadno léčitelné nemoci stát opět smrtelnými.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme