Sněmovna schválila výjimky pro část nekvalifikovaných učitelů

Sedmnáct tisíc nekvalifikovaných učitelů ve školách zřejmě zůstane. Sněmovna schválila výjimku, podle které na školách mohou dál působit například nekvalifikovaní učitelé starší 55 let, ale minimálně s dvacetiletou praxí. Předloha upravuje také výuku cizích jazyků rodilými mluvčími. Novela o pedagogických pracovnících teď míří k posouzení do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Podmínka kvalifikace je v zákoně deset let, tisíce učitelů ji ale nesplňují. Podle ministra školství Marcela Chládka z ČSSD jsou výjimky jedinou možností, jak zachránit chod českého školství.

„Zákon má začít platit od 1. 1. 2015, a že 17 tisíc učitelů tento požadavek nesplňuje a předchozí vlády to vůbec neřešily, tak jsme museli připravit systém, který by zaprvé tlačil učitele na dodělání kvalifikace, a zároveň vytvořit podmínky pro to, aby tam, kde není nezbytně nutné, aby kvalifikace byla, tak tam jim vytváříme tyto podmínky,“ uvedl Chládek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnoval Radiožurnál ve Stalo se dnes s předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem

Opozice novelu kritizuje. Podle Anny Putnové z TOP 09 výjimky snižují úroveň vzdělávání.

„Já si myslím, že je to špatná zpráva pro české školství, protože se znovu ukazuje, že čeští učitelé jsou vnímáni jako ti, kteří mohou s různou kvalifikací působit na škole. Je to velká škoda, učitelé by si zasloužili více prestiže a vyšší status, který je ovšem také podmíněný jistými povinnostmi, které je třeba naplnit,“ podotkla Putnová.

Předseda školských odborů František Dobšík označil novelu za kompromis. Bez výjimek by bylo podle něj obtížné zachovat kvalitu výuky na školách.

„Není to plošná záležitost, je to záležitost jenom několika krajů a několika menších oblastí. Kdyby výjimky nebyly, tak by tam opravdu mohlo dojít k velkým problémům. Do budoucna my zastáváme ten přístup, že zákon u pedagogických pracovníků nastavuje určité kvalifikační předpoklady a ty by neměly být řediteli do budoucna porušovány,“ řekl Dobšík.

Výjimku mají starší učitelé s praxí i rodilí mluvčí

Návrh ministerstva školství o výjimkách se týká několika skupin pedagogů. Na školách by mohli zůstat například nekvalifikovaní učitelé starší 55 let minimálně s dvacetiletou praxí.

Předloha upravuje také výuku cizích jazyků rodilými mluvčími. Pokud budou mít maturitu, mohli by vyučovat konverzaci, pro výuku jazyka jako celku by potřebovali alespoň bakalářské vzdělání. Jako na kvalifikované by se pohlíželo rovněž na umělce, trenéry a odborníky, kteří učí na částečný úvazek.

Všichni ostatní učitelé by měli podle normy do konce roku alespoň zahájit studium pro získání pedagogické kvalifikace, jinak by měli skončit. Novela by však umožnila ředitelům škol zajistit na nezbytnou dobu výuku prostřednictvím nekvalifikovaných učitelů, pokud kvalifikovaného pedagoga na daný předmět k dispozici nemají.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme