Loď z plastových lahví zůstane v Děčíně. Posádka do Hamburku dorazí na kolech

Loď ze zhruba šesti tisíc plastových lahví zůstane nejméně do půlky srpna v zimním přístavu v Děčíně. Od německých úřadů totiž nedostala povolení k plavbě. Pětičlenná posádka se proto dnes vydala do Hamburku na kolech ozdobených plastovými lahvemi. Cesta jim potrvá dva až tři týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď z PET lahví Petburg kotví v Děčíně

Loď z PET lahví Petburg kotví v Děčíně | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„My jsme volili opravdu ta nejhorší kola. Chtěli jsme dodržet to, že jsme loď každý den opravovali a už teď se kamarádovi u kola urvala šlapka. Takže já si myslím, že to může být klidně i tři neděle,“ popsal Jan Kára.

Sehnat kola nebyl problém. „Nám je docela rychle dovezli rodiče, něco bylo tady z okolí a jedno od kamaráda z Loun. Takže to se všechno poshánělo včera,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

S posádkou Petburgu mluvila reportérka Gabriela Hauptvogelová

Do Děčína s lodí poháněnou jako šlapadlo dorazil se čtyřmi kamarády z Nymburka. Za pár dní dostali povolení k plavbě od českých úřadů, ty německé ale podle Jakuba Bureše trvaly na splnění několika podmínek.

„Po nás chtěli motor, na palubě někoho, kdo má oprávnění na malou loď, radarový odrážeč a podobné věci. Trvalo by dlouho, než bychom to vyřešili. První varianta byla, že půjdeme pěšky a pak přišel nápad s koly,“ vysvětlil.

Podle Bureše dostali před plavbou informaci, že povolení není třeba.

„De facto jsme s tím počítali. Až tady jsme začali řešit povolení. Zavolali nám, že nějaké povolení potřebujeme z české strany a na základě toho nám německá strana to povolení prodlouží dál do Hamburku. Což vlastně nedopadlo,“ dodal.

Vítr by v rovině loď možná skoro zastavil

S posádkou Petburgu se přišel do přístavu rozloučit i bývalý šífák Zdeněk Beneš.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jaroslavem Károu z posádky Petburgu hovořila ve večerní publicistice Veronika Sedláčková

„Mě to zajímá, jsem vyučený šífák, jezdíval jsem. Jednou jsem absolvoval taky takovou cestu na malém člunu jenom do Magdeburku. Nemají tam žádná náhradní vesla, háček, záchranný kruh jsem taky neviděl,“ vypočítává možné problémy.

Beneš pochybuje i o tom, že by loďka vůbec cestu do Hamburku zvládla. „Jak začne foukat vítr dole, tam je to dost široké, tak to pomalu jedou zpátky. To by museli opravdu šlapat, protože to je lehké a dost vysoké,“ dodává.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme