Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému příměří v Pásmu Gazy

Rada bezpečnosti OSN vyzývá k okamžitému a bezpodmínečnému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy. Uvádí to v prohlášení, které schválila na dnešním mimořádném zasedání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN vyzvala Izrael i Hamás k příměří v Gaze

Rada bezpečnosti OSN vyzvala Izrael i Hamás k příměří v Gaze | Zdroj: Reuters

Podle OSN právě civilisté v Gaze nutně potřebují pomoc, kterou bez příměří není možné zajistit.

„Obě strany konfliktu musí uzavřít trvale udržitelné příměří a je na mezinárodním společenství, aby k tomu přispělo. Musíme chránit civilisty a poskytnout jim pomoc, kterou už nelze odkládat,“ řekl prezident rady Eugene Gasana.

„Izrael teď okupuje část Pásma Gazy. Měl by se z těchto oblastí stáhnout a měl by tak učinit neprodleně,“ reagoval na výzvu k humanitárnímu příměří palestinský velvyslanec při OSN Rijád Mansúr. Zopakoval tak zásadní výhradu Palestinců k podmínkám návrhů na klid zbraní.

Ne všichni Izraelci podporují pokračování konfliktu v Gaze

Číst článek

Všechny dosavadní snahy o delší příměří zatím selhaly. Nejdelší mír, kterého se podařilo dosáhnout, byl v sobotu a trval 12 hodin.

Americký ministr zahraničí John Kerry chce vyjednat týdenní pozastavení bojů. Hamás a Izrael ale návrh odmítají.

Boje v Gaze se však dnes zklidnily - je první den muslimských svátků konce měsíce ramadánu. Izraelská armáda nařídila svým vojákům zastavit palbu na obydlené oblasti a pokračovat jen v ničení přeshraničních tunelů.

Raketa na školu OSN nejspíš spadla omylem

Izrael také popřel svou vinu na čtvrteční smrti uprchlíků ve škole v Gaze. Armáda zveřejnila video, na kterém je vidět jediný zásah prázdného nádvoří školy spravované OSN.

Podle Izraele dopadla střela na školu omylem, nemohla prý ale usmrtit 15 lidí. Existují náznaky, že budovu školy mohla zasáhnout nedopatřením i raketa vypálená palestinským Hamásem.

Boje mezi izraelskou armádou a Hamásem pokračují už 21. den. Při konfliktu za tu dobu zemřelo více než tisíc lidí, většinou palestinských civilistů.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme