Informační cedule v teplických parcích vysvětlují návštěvníkům, jak se mají chovat

V Divadelním parku, v Zámecké zahradě a také v parku ČSA v Teplicích jsou nové informační tabule. Město je tam dalo hlavně kvůli stížnostem na nepořádek nebo nevhodné chování. Kromě plánku parku a fotografií zajímavostí jsou tam i piktogramy s doporučenými aktivitami i zákazy. Ty jsou doplněné texty v češtině, němčině, angličtině, arabštině a ruštině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepořádek v teplickém parku ČSA

Nepořádek v teplickém parku ČSA | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Nejvíc stížností se týká parku ČSA nazývaného U Mušle nebo Šanovského parku v lázeňské části města.

„Já tady bydlím kousek. Takže z oken se každé ráno dívám na ten nepořádek. PET lahve, pytlíky od křupek, všechno, co vás napadne,“ shrnuje každodenní nepořádek paní Alena.

Dospělí i dětští návštěvníci z arabských zemí podle ní běhají po parku a hlučí i v noci. Strážníky přesto nevolá. „Přijde mi to zbytečné, asi by se nic nezměnilo.“

Nevhodné chování zahraničních návštěvníků se Lázně Teplice snaží omezit informováním o evropských zvyklostech pomocí agentur, které je přivážejí.

„Ve chvíli, kdy přijdou na lázeňskou léčbu, je pro nás zásadní, aby pochopili lázeňský režim. Je také třeba říct, že našimi klienty je jenom část hostů Teplic, kteří přijíždějí v početných doprovodech,“ řekla obchodní ředitelka Yveta Slišková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o nových opatřeních zjišťovala v Teplicích Gabriela Hauptvogelová

Nejsou to ale jenom arabští klienti lázní, kdo dělá v parcích nepořádek a hluk.

„I spousta v Teplicích žijících Čechů dokáže udělat větší paseku v těchto veřejných místech než třeba arabská klientela. Toto je preventivní informování úplně všech,“ vysvětlil náměstek primátora Hynek Hanza z ODS smysl cedulí.

Díky různojazyčným nápisům mají strážníci možnost na zákazy a příkazy upozornit i lidi, se kterými se nedomluví. Většinou se ale neukázněné návštěvníky snaží napomínat v angličtině.

„Naštěstí je výhoda v tom, že už i ty malé děti umějí anglicky. Takže není problém domluvit se s nimi tímhle způsobem,“ řekl o komunikaci s arabskými hosty Lenka Weissová.

Se svým kolegou strážníkem Karlem Glumpíkem musí často řešit, že děti jezdí po parku na kole bez helmy a navíc ohrožují ostatní hosty. Pokud ani opakované upozornění nepomůže, seberou jim ventilky.

Kohokoli, koho strážníci vidí, jak dělá v parku nepořádek, donutí odpadky uklidit. Zatím si ale nepořádníci před uniformami dávají pozor. Podle ředitele městské policie Michala Chrdleho doposud dali jen jednu pokutu za rušení nočního klidu.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme