Británie chce pomoci jezídům v Iráku, přímou vojenskou akci však zatím odmítá

Británie dál odmítá přímé vojenské zapojení do boje proti radikálům z Islámského státu na severu Iráku. Premiér David Cameron však potvrdil, že se Británie bude aktivně podílet na záchraně uprchlíků z řad náboženské skupiny jezídů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Foto: Jiří Hošek

„V první řadě musíme vyřešit zoufalou humanitární situaci lidí, kteří trpí a umírají žízní na irácké hoře. Tyhle osoby musíme dostat do bezpečí,“ uvedl pro BBC britský ministerský předseda.

Dodal také, že Británie podporuje Kurdy a bude je podporovat i nadále.

Podle něj by mohlo Spojené království pomoci Kurdům třeba s dopravou zásob střeliva. Přímé dodávky britských zbraní kurdským bojovníkům však Cameron nepotvrdil.

Britové přesto v oblasti působí. Oficiální místa přiznala, že se do průzkumných operací na hoře Sindžar zapojili příslušníci britských speciálních jednotek SAS.

Irák | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme