Porošenko chce vyzvat Putina, aby stáhl separatistické bojovníky z Ukrajiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzve Vladimira Putina, aby stáhl bojovníky separatistů z východní Ukrajiny. Porošenko to řekl pět dní před plánovaným summitem v Minsku, kde se má jednat o míru v Doněcké a Luhanské oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petro Porošenko

Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Od minského summitu se čeká právě i setkání Putina s Porošenkem. Ukrajina obviňuje Rusko, že separatisty vojensky podporuje. Moskva to odmítá.

Už dnes by se také mohl dát na cestu ruský humanitární konvoj, který čekal týden na odbavení na hranicích.

V sobotu přiletí do Kyjeva na návštěvu německá kancléřka Angela Merkelová. Agentura Reuters cituje diplomatické zdroje, podle kterých kancléřka bude ukrajinského prezidenta přesvědčovat, aby přistoupil na příměří a nezatlačil ruského prezidenta příliš do kouta.

Ukrajinská armáda totiž už řadu dní po sobě dobývá další bašty separatistů. V neděli navíc v Kyjevě bude velká vojenská přehlídka u příležitosti národního Dne nezávislosti.

Možná už na konci týdne také prezident Porošenko rozpustí parlament a tím otevře cestu k říjnovým volbám, které by měly dokončit změnu politického vedení Ukrajiny po pádu režimu Viktora Janukovyče letos v únoru.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme