V Soulu udělili prestižní medaili za matematiku poprvé ženě, získala ji Íránka Mírzácháníová

Prestižní ocenění za matematiku získala vůbec poprvé v historii žena – Íránka Marjam Mírzácháníová. Na mezinárodním matematickém kongresu v Soulu byla mezi čtyřmi letos oceněnými vědci. Cenu, nazvanou po kanadském matematikovi Johnovi Charlesovi Fieldsovi, dostala za práci o symetrii zakřivených povrchů. Cena se uděluje od roku 1936.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sejong center se nachází přímo na jedné z hlavních tříd v centru Soulu

Sejong center se nachází přímo na jedné z hlavních tříd v centru Soulu | Foto: René Zavoral

„Je to velká pocta. Budu ráda, když to povzbudí mladé ženy, které se věnují vědě a matematice. Jsem si jistá, že v příštích letech podobné ceny dostanou další ženy," sdělila Mírzácháníová na webové stránce kalifornské Stanfordovy univerzity, kde působí.

Matematička Marjam Mírzácháníová se narodila před 37 lety v Teheránu, kde žila až do zahájení doktorandských studií na Harvardově univerzitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O matematické ceně mluví vedoucí Národního kontaktního centra ženy a věda Marcela Linková

Doktorát tam obhájila v roce 2004 a od roku 2008 je profesorkou matematiky na Stanfordově univerzitě. Chtěla se sice stát spisovatelkou, ale zároveň ji bavilo řešit matematické úlohy.

„Jde o uznání přínosu žen v matematice, které mohlo, a podle některých i mělo, přijít dřív. Ženy se matematice věnují celá století a svými objevy a teoriemi zásadním způsobem přispěly k rozvoji matematických věd,“ říká vedoucí Národního kontaktního centra - ženy a věda Marcela Linková.

Fieldsova medaile za matematiku je obdobou Nobelovy ceny. Udílí se každé čtyři roky matematikům mladším 40 let. Tu letošní předávala jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje, která je první ženou v čele Jižní Koreje.

Dalšími třemi oceněnými byli Brazilec Artur Ávila, který působí ve Francii a v Brazílii, Manjul Bhargava z americké Princetonské univerzity a Martin Hairer z Warwické univerzity v Británii.

ČTK, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme