Ukrajina prý i v případě sankcí umožní tok ruského plynu do Evropy. Ale s podmínkami

Ukrajina je připravená zajistit přepravu ruského plynu do Evropy i v případě sankcí Kyjeva vůči Moskvě. Uvedl to ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz. Obchod by však podle představ Ukrajinců neprobíhal podle stávajících smluv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Free Digital Photos

Monopolním vývozcem plynu z Ruska je ruská společnost Gazprom.

Pokud by se jí sankce týkaly, přepravu plynu by podle ukrajinského Naftogazu mohly zajišťovat firmy, které by nepodléhaly sankcím. Ty by však musely podepsat smlouvu se správcem ukrajinského plynovodního systému.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných problémech s tranzitem ukrajinského plynu do Evropy mluvil analytik společnosti ENA Jiří Gavor

„Základní myšlenkou je, že tranzit by mohl bez potíží pokračovat, pokud budou tento plyn na naší východní hranici nakupovaly například evropské firmy,“ uvedla mluvčí Naftogazu. Nyní evropské firmy ruský plyn kupují až na západní hranici Ukrajiny.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor považuje vyjádření z ukrajinské strany o plynu za „velmi podivná“. Připomněl, že nejdříve Ukrajina hrozila i možným zastavením dodávek surovin.

„To současné vyjádření je poněkud optimističtější – že tranzit zajistí, nikoli však s Gazpromem nebo dalšími ruskými partnery – tomu opravdu lze těžko rozumět. Možná že by posluchači měli vědět, že Ukrajina podepsala s Gazpromem mezinárodní kontrakt a že Gazprom také zaplatil za tranzit pro rok 2014 plnou částku 5,5 miliardy amerických dolarů. Nevím tedy, jak si představuje ukrajinská strana zajištění tranzitu, možná tak, že za ten tranzit zaplatí znovu tentokrát evropští partneři?“ poznamenal Gavor v rozhovoru pro Český rozhlas.

O chystaných sankcích Ukrajiny vůči Rusku mluvil minulý týden ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Ukrajinský parlament prý o nich bude jednat v úterý.

Podle Gavora však v případě sankcí vůči ruským energetickým firmám tahá Ukrajina za kratší konec.

„Rusko dokáže zajistit tranzit plynu do evropských států mimo ukrajinské území, s výjimkou zranitelných států, jako je Rumunsko a Bulharsko, ty by na to opravdu doplatily. Česka by se přerušení tranzitu rozhodně nemělo týkat,“ řekl Gavor.

Ropovody a plynovody | Foto: Český rozhlas

ČTK, Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme