První kamiony ruského konvoje přijely do Luhansku, Ukrajina protestuje

Do Luhansku dorazily první kamiony ruského konvoje s humanitární pomocí. Konvoj se dnes dal do pohybu po týdnu stání na ukrajinských hranicích. Rusko už nechtělo dál čekat na bezpečnostní záruky, které pro průjezd požadoval Červený kříž. Podle generálního tajemníka Severoatlantické aliance Anderse Fogh Rasmussena je vjezd konvoje na ukrajinské území bez souhlasu Kyjeva do očí bijícím porušením ruských mezinárodních závazků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z vozů konvoje na hraničním přechodu

Jeden z vozů konvoje na hraničním přechodu | Zdroj: Reuters

Ukrajina stihla provést celní odbavení jen u malého počtu kamionů. Rozhodla se ale, že nebude konvoji bránit v cestě, aby se vyhnula obviněním z provokací. Kyjev však postup Ruska ostře odsoudil.

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentin Nalyvajčenko označil jízdu konvoje po ukrajinském území za přímou invazi Ruska. Prezident Petro Porošenko byl mírnější a mluvil o jasném porušení mezinárodního práva. Premiér Arsenij Jaceňuk řekl, že se Rusko nemůže smířit s příklonem Ukrajiny k západu.

Prezidentské kanceláře Ruska a Ukrajiny se dohodly, že humanitární pomoc je potřeba doručit co nejrychleji. V té souvislosti se objevily i odhady, podle kterých by konvoj po vyložení nákladu mohl ještě dnes zamířit zpátky do Ruska.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji po vjezdu části ruského konvoje na území Ukrajiny mluvili zpravodaj Vojtěch Berger a politolog Martin Riegl z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Ruská strana argumentuje záměrnými průtahy

Podle ruských zdrojů už na východní Ukrajinu vjelo více než 100 kamionů, a to bez souhlasu kyjevské vlády a bez doprovodu zástupců Mezinárodního výboru Červeného kříže, jak původně předpokládaly dohody.

„Náš konvoj s humanitárním nákladem vyjíždí směrem k Luhansku,“ oznámil ředitel tiskového odboru ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

Ruský humanitární konvoj vjel na Ukrajinu. Kyjev mluví o přímé invazi, zasahovat ale nebude

Číst článek

„Situaci s nekonečnými umělými průtahy už déle nestrpíme. Konvoj se stovkami tun akutně potřebné humanitární pomoci týden stál na hranici,“ připomněl Lukaševič a obvinil ukrajinskou stranu i její západní spojence z vědomého maření humanitární mise.

Vysoký ruský diplomat důrazně varoval před provokacemi a útoky na ruský konvoj.

Archivní foto části konvoje ještě z místa vyčkávání před odjezdem do Luhansku | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

NATO stupňuje kritiku Moskvy

Vjezd konvoje na ukrajinské území bez souhlasu Kyjeva je do očí bijícím porušením ruských mezinárodních závazků, které povede k další izolaci Moskvy, prohlásil dnes generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Také šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová řekla, že Rusko "zcela jasně narušilo ukrajinské hranice".

„Může to jen prohloubit krizi v regionu, kterou vytvořilo samo Rusko a kterou Rusko nadále přiživuje,“ uvedl Rasmussen v prohlášení k ruskému konvoji, který bez souhlasu Kyjeva a bez zprostředkování Mezinárodním výborem Červeného kříže překročil ukrajinské hranice.

„Je to možná důsledek ne úplně jasné kolem humanitárního konvoje, kdy se to dostalo do mrtvého bodu,“ poznamenal Martin Riegl z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Takže Moskva musela asi přijít s nějakým aktivním krokem, ale zároveň je to porušení veškerých dohod, které byly s vládou Ukrajiny a Mezinárodním výborem Červeného kříže.“

„Nehovořil bych o invazi, to je opravdu příliš silné slovo, ale bezpochyby je to naprosto zásadní porušení teritoriální integrity suverénního státu, v tomto případě Ukrajiny, které je naprosto nepřijatelné. Prostě sousední stát takovýto krok nesmí činit na území sousedního státu, to je vyloučené,“ zdůraznil Riegl.

Kritický je i Pentagon. Moskva svým jednáním jen zvyšuje napětí kolem ukrajinské krize, říká jeho mluvčí John Kirby: „Rusko nemůže bez povolení posílat na ukrajinské území žádné osoby, vozidla ani zásilky. Moskva jasně narušuje suverenitu Ukrajiny. Konvoj se musí bezpodmínečně vrátit do Ruska.“

Mezitím se v Luhanské i Doněcké oblasti dál ostře bojuje. Konvoj nakonec nedoprovázeli pracovníci Červeného kříže, ale eskorta proruských separatistů.

Ukrajinský bitevní vrtulník u Kramatorsku | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Zvětšit mapu

Martin Dorazín, ČTK, Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme