Ukrajinská armáda registruje další podezřelé pohyby ruských vojsk podél hranice

Ukrajinská Rada pro bezpečnost a obranu nepotvrdila zprávy o dalším vpádu ruských jednotek na jihovýchodní Ukrajinu. Zaznamenala ale podezřelé manévry ruské armády za hranicí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci při bojích u města Ilovajsk

Ukrajinští vojáci při bojích u města Ilovajsk | Zdroj: Reuters

Poblíž hranice v ruské Rostovské oblasti se pohybuje asi 100 vozidel vojenské techniky – tanků, obrněných vozů a nosičů raketových komplexů, oznámil tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Andrej Lysenko.

Ruské jednotky ale podle něj hranici nepřekročily a druhou frontu u přístavního města Mariupol se jim otevřít nepodařilo.

Rusko nepopírá, že by nemělo v blízkosti ukrajinské hranice svá vojska. Podle ruských politiků je to za dané situace normální - když je v sousední zemi válka, stojí z druhé strany hranice připravená vojska.

Rusko a Ukrajina budou jednat o míru, dohodli se prezidenti obou zemí

Číst článek

Hranice v těchto místech ale není chráněná, je otevřená v úseku zhruba 100 kilometrů, který ještě stále kontrolují proruští separatisté. A právě odtud by mohl hrozit případný vpád ruské armády. Několikrát se o to pokusila v menších kolonách.

Polský premiér Donald Tusk prohlásil, že na Ukrajině operují i jednotky pravidelné ruské armády. Odvolává se na informace Severoatlantické aliance, potvrzené polskou rozvědkou.

Nejprudší boje se v současné chvíli odehrávají mezi Doněckem a Luhanskem. Velitel ukrajinských sil očekává, že dnešek by mohl být rozhodujícím dnem.

Šéf německé diplomacie bude v Praze jednat i o ukrajinské krizi

Číst článek


Zvětšit mapu

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme