Věděl Babiš o Kremlíkově kauze od BIS? ‚Pokud vím, my ho neinformovali,‘ říká mluvčí kontrarozvědky

Bezpečnostní informační služba neinformovala premiéra Andreje Babiše o údajném úplatku pro exministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Alespoň to tvrdí mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha. Podle něj neměla ani povinnost ministerského předsedu informovat. Případ začala vyšetřovat protimafiánská centrála, která na něm spolupracuje právě s kolegy z tajné služby BIS.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portrét Andreje Babiše.

Portrét Andreje Babiše. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pokud vím, tak tu informaci nemám, takže podle mě neinformovala, ostatně tu povinnost neměla,“ odpověděl mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha na otázku, zda civilní kontrarozvědka Kremlíkovo tvrzení předala Andreji Babišovi (ANO).

Zákon o zpravodajských službách

„Zpravodajské služby předávají státním orgánům a policejním orgánům informace o zjištěních, která náleží do oboru jejich působnosti; to neplatí, jestliže by poskytnutí ohrozilo důležitý zájem sledovaný příslušnou zpravodajskou službou.“ § 8 odstavec 3 zákona č. 153/1994 Sb.

Ze zákona totiž podle něj platí, že pokud se civilní kontrarozvědka takovým případem zabývá, tak nemá povinnost o tom ostatní informovat.

„Pokud tam má BIS nějaký zájem, provádí šetření a podobně, tak v tu chvíli nemá oznamovací povinnost. Ve chvíli, kdy tam má svůj zájem, tak to logicky nemůže prozrazovat nikomu, neboť by mohlo dojít k překažení jejího zájmu. V tomto případě je pro nás premiér občan jako každý jiný,“ doplnil Šticha.

Podle Kremlíka ale ředitel BIS Michal Koudelka slíbil, že o úplatku promluví jak s Babišem, tak i s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Ani ta však tuto informaci nepotvrdila.

Předseda vlády v minulých dnech uvedl, že o údajném úplatku pro exministra dopravy nevěděl. Kremlík ho podle jeho slov o případu neinformoval.

Kroupa o kauze Kremlík: Že by premiér o úplatku nevěděl, to je jak historka na úrovni Červené karkulky

Číst článek

Podle investigativního novináře serveru Seznam Zprávy Janka Kroupy, který o kauze informoval jako první, ale Babiš musel o údajném úplatku vědět. „Myslím, že je nemyslitelné, aby Andrej Babiš o té korupční nabídce nevěděl,“ řekl ve čtvrtečním podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12.

Na Kremlíkově případu nyní pracují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří zahájili úkony trestního řízení pro zločin podplácení. Na případu spolupracují s kolegy z Bezpečnostní informační služby. Na vše pak dohlíží Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Kremlíkova kauza

Exministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) dostal podle serveru Seznam Zprávy před Vánocemi nabídku úplatku 1,5 milionu korun. Nabídnout mu ji měl kvůli zakázce na auditora mýtného systému právník Martin Janoušek, jehož advokátní kancelář zastupuje mimo jiné společnost CGI, která tuto zakázku získala.

Kremlík podle serveru uvedl, že se kvůli nabídce v polovině ledna, kdy byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu. „Pan ředitel pana ministra upozornil, že by měl co nejrychleji tuto skutečnost oznámit orgánům činným v trestním řízení,“ uvedl dříve mluvčí kontrarozvědky Šticha.

Na Kremlíkově kauze pracuje protimafiánská centrála a kontrarozvědka. Případu se ujal státní zástupce

Číst článek

Až tento týden pak Kremlík podal u policie trestní oznámení. Janoušek uplácení popřel. „S ohledem na dlouhodobé přátelské vztahy jsme se na jeho žádost potkali tuto sobotu v Krkonoších, kde překotně a zmateně mluvil o své extrémně složité životní situaci,“ uvedl.

„Mezi jinými pronesl i větu o nabídce 1,5 milionu, která mě zarazila, protože jsem nevěděl, o čem mluví, a proto jsem se snažil konverzaci odvést do ztracena větou, že o tom nic netuším,“ dodal Janoušek.

Zároveň oznámil, že podá trestní oznámení pro křivé obvinění. Kvůli tomuto případu podal trestní oznámení také poslanec Lukáš Černohorský (Piráti).

Ministerstvo dopravy se nakonec rozhodlo zakázku na supervizora mýtného systému zastavit. Kontrolu mýta stát nejspíš svěří státnímu podniku Cendis, oznámil v neděli Kremlíkův nástupce Karel Havlíček (za ANO).

Kremlíka odvolal premiér a šéf ANO Andrej Babiš před koncem ledna, podle předsedy vlády manažersky nezvládl situaci kolem zakázky na IT systém k elektronickým dálničním známkám.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme