Praha Sobě skokové zdražení ročního kuponu na MHD nechce. Navrhuje zvýšit cenu o 365 korun

Klub Prahy Sobě a náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) budou v koalici prosazovat, aby se roční kupon na MHD od začátku příštího roku zdražil o korunu denně, tedy o 365 korun. Podobné zdražení by se mělo opakovat i v dalších letech. Kromě toho chce klub také zdražit jednorázové jízdné, upravit systém slev a zvýšit cenu parkovacích karet. Novinářům to v pondělí řekli Scheinherr a šéf klubu Jan Čižinský.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legitimace na pražskou hromadnou dopravu tzv. Lítačka

Klub Prahy Sobě a náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) budou v koalici prosazovat, aby se roční kupon na MHD od začátku příštího roku zdražil o korunu denně, tedy o 365 korun | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Minulý týden vyvolala vlnu kritiky informace, že roční kupon by se mohl ze současných 3650 zdražit na 5500 korun.

Dopravní podniky sníží investice. Kvůli koronakrizi musely omezit počet spojů a klesly i tržby

Číst článek

Původně se na serveru E15.cz objevila informace naznačující, že by se kupon měl zdražit jednorázově, což v pondělí Scheinherr popřel. Zdražení je podle něj nicméně nutné, protože podíl tržeb z jízdného na nákladech na provoz pražské MHD každý rok klesá. Podle náměstka měl být letos kolem 19 procent, v důsledku propadu daného pandemií koronaviru možná číslo klesne až na 12 procent.

Navržené zdražování o korunu denně by mělo podle Scheinherra tento trend stabilizovat a zajistit, aby tržby reflektovaly růst nákladů. Klub Prahy Sobě návrh opírá o materiál, který zpracoval organizátor pražské dopravy Ropid spolu s poradenskou společností Deloitte. Právě z toho pochází částka 5500 korun, která vyvolal minulý týden rozruch.

‚Přesně pod chrliči.‘ Dopravní podnik na žádost sněmovny přesunul zastávku autobusu dál od poslanců

Číst článek

„Jednorázové jízdenky bychom chtěli zdražit také od ledna, ale konkrétní sazbu ještě nemáme, je to o jednání s koaličními partnery,“ vysvětlil Scheinherr. Součástí navrhovaných změn v tarifu má být podle návrhu také zrušení některých slev, které podle Prahy Sobě nedávají ekonomický smysl, a naopak posílení slev pro zdravotně postižené. Celkem by podle Scheinherra měl podnik získat o 700 milionů korun ročně více.

Praha Sobě chce zdražení jízdného doplnit také zdražením parkovacích karet, výši zatím náměstek neuvedl. O možném zvyšování cen již mluvila koncepce parkování, kterou si nechal magistrát zpracovat a kterou před časem schválila rada.

Primátor Zdeněk Hřib jménem svým i Pirátů odmítl na twitteru skokové zdražení ročního kuponu. „Naopak chceme zlevnění měsíčního kuponu na férovou cenu, za kterou si ho bude moci pořídit každý,“ dodal Hřib.

Za sebe a Piráty odmítám skokové zdražení za roční kupon MHD. Naopak chceme zlevnění měsíčního kuponu na férovou cenu, za kterou si ho bude moci pořídit každý. 👍

15:27 – 20. 07. 2020

40 911

Praha roční kupon na MHD v roce 2015 zlevnila z původních 4750 korun na 3650. Fungování pražské MHD loni vyšlo asi na 21 miliard korun, a magistrát ho dotoval částkou zhruba 17 miliard. Scheinherr v pondělí upozornil, že pokud by měla být MHD financována pouze z jízdného, cestující by za roční kupon zaplatil 18 000 korun.

V Praze od voleb v roce 2018 vládne koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), které mají v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. V opozici jsou ODS a ANO.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme