‚Předbíhají mě lidi, co chtějí na dovolenou.‘ V Brně se i s doporučením čeká na test na covid-19 týden

Odběrová centra v Brně, kde se lidé nechávají testovat na koronavirus, nestačí pokrýt poptávku. Na volný termín musí lidé často čekat řadu dní. Což je i případ dívky, která by mohla přes kolegy z práce být nakažená. V Brně je takových center pět, ale jen tři z nich jsou určená pro bezplatné testování na základě lékařského doporučení. Fakultní nemocnice Brno už proto rozšířila počet odběrových dnů, informuje Český rozhlas Brno.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plošné testování koronaviru v Praze

Odběrová centra v Brně, kde se lidé nechávají testovat na koronavirus, nestačí pokrýt poptávku (ilustrační foto). | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokud byl někdo v přímém kontaktu s člověkem, který onemocněl covidem-19, testování hygienici zajistí. Ale v případě nepřímého kontaktu by měl odběr doporučit praktický lékař a potenciální pacient se na něj musí sám objednat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Vlasty Gajdošíkové.

To byl i případ Brňanky Kateřiny, která zjistila, že její bývalí kolegové z práce se setkali s nakaženým.

„Viděla jsem se s nimi minulý týden. Byla jsem i u nich v kanceláři. Jsem aktuálně v dobrovolné karanténě, hygiena mě osloví až v momentě, kdy bude pozitivní někdo z lidí, se kterými jsem se viděla. Teoreticky můžu běhat po městě a nákazu roznášet,“ vysvětluje pro Český rozhlas Brno.

Praktický lékař jí na konci července vystavil doporučení k odběru vzorku na covid-19. Webový registrační formulář ve Fakultní nemocnici Brno jí nabídl první volný termín 10. srpna.

„Registrační systém je společný jak pro lidi indikované praktickým lékařem, tak pro samoplátce, takže je naprosto přeplněný i kvůli dovoleným, protože spoustu lidí chce test jen, aby mohli někam odletět,“ popisuje Kateřina.

Kolik sousedů má koronavirus? Města se poprvé od začátku pandemie dostanou k datům o nakažených

Číst článek

„Hygienici mi řekli, ať se zamyslím, jestli si test nechci sama zaplatit. To je úplně absurdní,“ dodává.

‚Kapacita odpovídá situaci‘

Kromě Fakultní nemocnice Brno se pacienti s doporučením od lékaře můžou nechat otestovat ještě na poliklinice na Lesné nebo v Cytogenetické laboratoři na Veveří. I tam ale byly dlouhé čekací doby.

„Věřím, že v podobné situaci je spoustu dalších lidí. Nejabsurdnější mi přijde, že mě v systému předbíhají lidé, kteří chtějí jet na dovolenou. Kocourkov,“ říká Kateřina.

„Fakultní nemocnice Brno navyšuje od srpna počet testovacích dní na tři, testuje se pondělí, středa a pátek. Přiměl nás k tomu stoupající počet lidí, kteří přicházejí od lékařů. Na dva samoplátce jsou v registračním systému čtyři volná místa pro indikované pacienty,“ vysvětluje mluvčí bohunické fakultní nemocnice Pavel Žára.

Šest hodin čekání i expresní příplatky. Testování na letišti kolabuje, laboratoř slibuje posílit kapacity

Číst článek

„Bohužel máme zkušenosti s tím, že někteří samoplátci do registračního systému zadávají, že jsou posláni praktickým lékařům. Pak se ukáže, že nejsou, a my musíme tyto nepřesnosti vyčistit a uvolnit místo pro lidi skutečně poslané praktickým lékařem,“ dodává Žára.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Renaty Povolné kapacita odběrových center odpovídá aktuální epidemiologické situaci.

„V době nejvyššího nárůstu nakažených bylo 117 odběrových míst. Jejich počet se s zlepšující situací přirozeně snížil. V tuto chvíli funguje v České republice 98 odběrových center. V případě vyšších požadavků na indikované odběry řeší centrální řídící tým navýšení lokálních kapacit,“ říká.

Podle Povolné ministerstvo pracuje na tom, aby byla odběrová centra ve všech regionech rovnoměrně rozmístěná pro případnou druhou vlnu na podzim.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme