PŘEHLEDNĚ: Vláda představila šest balíčků, které mají vrátit Česko do normálního života

Vláda připravila nový plán rozvolňování. Představila šest balíčků, podle kterých bude postupně uvolňovat přijatá protikoronavirová opatření. Jejich přijetí bude záležet na aktuální situaci, hlavní bude počet nakažených. První balíček je platný už od 12 dubna. O dalších bude kabinet jednat vždy v pondělí a o přijetí či nepřijetí definitivně rozhodne ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda představila nový systém rozvolňování

Vláda představila nový systém rozvolňování | Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Návrat do normálního života

První balíček platný je od 12.dubna a zahrnuje otevření papírnictví, prodejen s oblečením a obuví pro děti. Otevřené jsou také zoologické, botanické zahrady a venkovní trhy. Následovat bude znovuotevření venkovních prostor muzeí a expozic a to od 26.dubna.

Od 3. května, pokud to epidemiologická situace dovolí, může vejít v platnost druhý balíček, kam spadají služby péče o tělo v režimu v režimu 1:1 pod podmínkou negativního test a ochrany dýchacích cest.

Budou možné otevřít také provozovny péče o zvířata, dosud uzavřený maloobchod, venkovní trhy s veškerým sortimentem a lázně za přísných opatření. V neposlední řadě také budou moci zavítat návštěvníci do galerií, muzeí a památek bez skupinových prohlídek. 

Podmínkou je celostátní incidence pod 100 případů na 100 000 lidí za uplynulý týden

Od příštího pondělí se kompletně otevřou školky ve vybraných krajích

Číst článek

Třetí balíček bude umožňovat otevření ostatních služeb s ochranou dýchacích cest a bude možné konat svatby a pohřby v omezeném počtu.

Čtvrtý balíček zahrnuje otevření divadel a koncertů venku. Bude možné opět navštěvovat hrady, zámky, zahrádky restaurací, hotely a penziony s přísným opatřením.

Sport venku bude možný ve skupinách v maximálním počtu 20 osob. Naopak sport uvnitř bude možný v režimu 1:1 s testem. Svateb a pohřbů se bude smět účastnit na 30 osob uvnitř a 50 osob venku.

Za předpokladu incidence pod 50 případů na 100 000 lidí za uplynulý týden bude možné otevřít pátý balíček, který zahrnuje otevření bazénů, saun, wellness. Nutný bude test.

S testem bude také možné navštívit vnitřní divadla, koncerty, kina a nebo interiéry restaurací. Bude možné se vrátit k vnitřnímu sportování, ale opět pouze s negativním testem. Počet můžných účastníků svateb a pohřbů se rozšíří uvnitř na 100 osob a venku na 250 osob.

Poslední balíček číslo šest by vešel v platnost při incidenci pod 25 případů na 100 000 lidí za uplynulý týden. Vláda by rozhodovala o uvolnění povinnosti nosit roušky a respirátory. Podrobnosti ale zatím nezveřejnila. 

Návrat do škol

První balíček je i zde platný od 12. dubna. Výuka na prvním stupni základních škol v rotačním systému a výuka předškolních dětí v mateřských školách už probíhá.

Vláda představila nový systém rozvolňování | Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Další fáze, která je naplánovaná na 26.dubna, zahrnuje praktickou výuku na středních školách a vysokých školách studentů posledních ročníků. Mateřské školky, dětské skupiny, lesní školky a podobná zařízení se budou následně otevírat pouze v krajích s incidencí menší než 100 na 100 tisíc obyvatel týdně.

Arenberger: Směřuje k otevření obchodů nejpozději 3. května. Připravujeme i plán rozvolňování

Číst článek

Organizovaný amatérský sport dětí a mládeže bude možný venku v počtu dvanácti osob na sportovišti o výměře minimálně 15 m² na osobu. Sportovci se nevyhnou testování. 

Druhý balíček je naplánován od 3. května 2021 a to pokud k 26. dubnu nebudou známky zhoršování epidemie. Od května tak budou moci zavítat do lavic žáci druhého stupně základních škol v rotačním systému. Podmínkou je, aby v krajích bylo méně než 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden.

Organizovaný amatérský sport dětí a mládeže se bude moc rozšířit na počet dvaceti osob. Spolu se třetím balíčkem budou moci usednout do lavic také studenti vysokých škol a to pod podmínkou testu a ochrany dýchacích cest.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme