VIDEO: Na Mezinárodní vesmírnou stanici dorazili noví astronauti. Dopravila je loď společnosti SpaceX

Vesmírná loď Crew Dragon Endevour se v sobotu krátce před polednem úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na její palubě jsou čtyři noví členové posádky. Loď vyslaná společností SpaceX a NASA se k ISS připojila téměř den po startu z floridského Mysu Canaveral. Stejná loď tam posádku přivezla už podruhé. Do vesmíru navíc vyrazila díky už jednou použitému prvnímu stupni rakety.

Tento článek je více než rok starý.

Mys Canaveral / ISS (Aktualizováno: 11:49 24. 4. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední fázi přibližovacího manévru k ISS, která obíhá ve výšce 420 kilometrů nad povrchem Země, zahájila loď Crew Dragon nad Indickým oceánem.

Současná posádka ISS nové posily přivítala po zakotvení kolem 11.20 SELČ. Osobně se však astronauti uvidí až zhruba za dvě hodiny, kdy se budou moci otevřít dveře oddělující ISS od spojovací komory.

Do vesmíru v pátek vyletěla jedna žena a tři muži. Za Spojené státy to jsou astronauti Megan McArthurová a Shane Kimbrough, za Francii pak Thomas Pesquet. Na palubě vesmírné lodě je také Japonec Akihido Hošide.

V současnosti obývá stanici sedm členů posádky – čtyři Američané, dva Rusové a Japonec.

Astronauti pod vedením Kimbrougha na ISS stráví šest měsíců | Foto: Joe Skipper | Zdroj: Reuters

Odložený start

Čtyřčlennou posádku vynesl z floridského Mysu Canaveral už dříve použitý první stupeň nosné rakety Falcon 9 od společnosti SpaceX. Dříve byla použitá i vesmírná loď Endeavour.

Start byl původně plánovaný už na čtvrtek, nakonec ho velení kvůli povětrnostním podmínkám nad Atlantským oceánem odložilo. Předpověď počasí na pátek u Kennedyho vesmírného centra bylo výrazně příznivější.

Oceán musel být klidný, protože právě tam na plovoucí plošinu po startu přistál stupeň rakety Falcon 9.

Astronauti pod vedením Kimbrougha na ISS stráví šest měsíců. Na oběžné dráze nahradí čtyři kolegy, kteří se mají na Zemi vrátit příští středu.

znk, kah, kla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme