Lipavský: Evropská solidarita zafunguje. K čemu bude Německu plyn, když budou české továrny stát?

Státy Evropské unie se tento týden kvůli očekávanému omezení dodávek plynu z Ruska dohodly na pravidlech omezení spotřeby plynu. „Je to velký úspěch pro naši vládu a ministra průmyslu Jozefa Síkelu, který jednání vedl. Uvědomění si, že naše ekonomiky jsou provázané, povede k tomu, že solidarita opravdu zafunguje,“ řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) pro Český rozhlas Plus.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Lipavský

„Já říkám, že Rusko se nepromění, zůstane totalitou a bude ohrožovat Evropu,“ tvrdí Jan Lipavský | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„K čemu bude v Německu plyn, když by české továrny stály a nemohly dodávat do německých továren? Na druhou stranu platí, že každý stát si musí energetickou bezpečnost zajistit a naše vláda na tom intenzivně pracuje,“ pokračuje šéf české diplomacie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Interview Plus Lukáše Matošky. Hostem je ministr zahraničí Jan Lipavský z Pirátské strany

Podle rakouského kancléře Karla Nehammera ovšem Unie dává členským státům protichůdné pokyny – na jedné straně je vyzývá, aby spolu nesoupeřily v nákupech plynu, ale na straně druhé by měly plnit zásobníky.

„Myslím, že každý stát prosazuje své zájmy a tyto výroky jsou politickou taktikou Rakouska, které by chtělo od Komise slyšet něco trochu jiného. Je to země velice závislá na ruském plynu a teď se musí přeorientovat,“ komentuje Lipavský.

Jedinou cestou podle něj je částečně snížit spotřebu plynu, připravit se na zimu a hledat alternativní zdroje energií. V českém případě vybudovat propojení do Polska a posílit  kapacity směrem na západ.

Veřejné budovy vytápěné jen na 19 stupňů, úspory i doma. Země v unii se shodly na plánu pro zimu

Číst článek

Zadržet Rusko

Ve vztahu k válce na Ukrajině je podle Lipavského Evropská unie jednotná tak, jako nikdy v zahraničněpolitických otázkách nebyla. Úkolem české diplomacie je prý nadále přesvědčovat své sousedy a významné evropské státy, že v jednotě nesmíme polevit, protože Rusko ze svých plánů na zničení Ukrajiny a přiblížení se do střední Evropy nijak neustupuje.

Ministr zahraničí zdůrazňuje, že příčina dnešních problémů s vysokou inflací a rostoucími cenami energií tkví v agresi režimu Vladimira Putina, a pokud některé státy nejsou připravené vytrvat v tvrdém postoji vůči Rusku, zadělávají si prý do budoucna na velké problémy.

„A to odpovědné vlády vidí. Když například sledujeme debatu v Německu, tak tam se pomalu, ale jistě posouvají k tvrdší pozici. Ačkoli Německo vyzývám, aby bylo v poskytování vojenské pomoci aktivnější, tak platí, že ji poskytují a z německých děl se na Ukrajině pálí. Ale 80milionový stát s nejsilnější ekonomikou Evropy má potenciál přispět více,“ zdůrazňuje  ministr.

Cílem českého předsednictví je podle něj hledat nejrůznější formy, jak Ukrajinu ekonomicky, politicky i vojensky podpořit. „Pokud Ukrajina padne, máme Rusko ve střední Evropě a je bezprostřední hrozbou i pro Českou republiku,“ zdůrazňuje.

„A tím druhým úkolem je, aby se Unie začala bavit o tom, jaké budou naše vztahy s Ruskem dlouhodobě. A já říkám, že Rusko se nepromění, zůstane totalitou a bude ohrožovat Evropu – pojďme najít cesty, jak ho zadržovat v jeho vlivu,“ dodává.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audiozáznamu.

Lukáš Matoška, ert Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme