Varšava se zlobí. Zelenskyj mluvil v OSN o ‚evropských přátelích, kteří solidaritu jen hrají‘

Polské ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo ukrajinského velvyslance a vyjádřilo důrazný protest proti výrokům ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valném shromáždění OSN v New Yorku, oznámily ve středu tiskové agentury. Zelenskyj „evropským přátelům“ kvůli prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí vyčetl předstírání solidarity a nepřímé napomáhání Moskvě.

Varšava/Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volodymyr Zelenskyj na summitu NATO

Polské ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo ukrajinského velvyslance a vyjádřilo důrazný protest proti výrokům ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valném shromáždění OSN v New Yorku, oznámily ve středu tiskové agentury | Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto | Zdroj: Reuters

Ukrajina kvůli trvajícímu embargu podala ve středu žalobu u Světové obchodní organizace (WTO) na Polsko, Slovensko a Maďarsko, které zákaz dovozu také prodloužily. Zelenskyj vyčetl přátelům v Evropě, že solidaritu jen hrají a rozehrávají „thriller s obilím“. „Zdálo by se, že hrají vlastní roli, ale ve skutečnosti pomáhají připravit scénu pro moskevského herce,“ řekl Zelenskyj podle serveru Onet.

„(Náměstek ministra zahraničí Pawel Jablonski) vyjádřil důrazný protest polské strany proti prohlášením prezidenta Zelenského na Valném shromáždění OSN a tvrzením, že některé země Evropské unie předstíraly solidaritu a přitom nepřímo podporovaly Rusko,“ uvedlo polské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Summit bez nesmyslů a opakovaných slibů. Tajemník OSN Guterres burcuje světové politiky k rychlé akci

Číst článek

Ukrajinská diplomacie v reakci na polský protest vyzvala Varšavu, aby se oprostila od emocí a začala konstruktivně jednat o řešení sporu.

„Během schůzky ukrajinský velvyslanec znovu vysvětloval ukrajinské stanovisko ohledně nepřijatelného polského jednostranného zákazu na dovoz ukrajinského obilí. Poukázal také na nekorektní srovnání, které vůči Ukrajině učinil polský prezident během návštěvy New Yorku,“ uvedl na facebooku mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko. Vybídl polskou stranu, aby bez emocí posoudila ukrajinský návrh na řešení sporu o obilí, který by se mohl stát základem pro konstruktivní jednání.

Prezident Andrzej Duda před polskými novináři v New Yorku hájil polský zákaz a přirovnal Ukrajinu k tonoucímu, na kterého si i ten, kdo mu chce pomoci, musí dávat pozor, aby jej nestáhl do hlubin, protože pak žádná pomoc nebude.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ve středu pohrozil Ukrajině, že by Polsko mohlo rozšířit zákaz dovozu ukrajinského obilí i na další ukrajinskou zemědělskou produkci, a Kyjev vyzval, aby přestal stupňovat napětí, které vzniklo kvůli sporu o dovoz ukrajinského obilí. „Pro Ukrajinu jsme toho udělali hodně, a proto očekáváme, že se bude stavět k našim zájmům s pochopením,“ uvedl Morawiecki.

‚Jako válečná zóna.‘ Obchod s drogami v Ekvádoru doprovází stupňující se násilí, gangy unášejí a vydírají

Číst článek

Polsko patří k výrazným podporovatelům Ukrajiny, která se už přes rok a půl brání ruské invazi. Zákaz dovozu zdůvodňuje snahou ochránit vlastní zemědělce, kteří by jinak museli čelit levnější produkci z Ukrajiny.

Polsko ovšem také v půli října čekají klíčové parlamentní volby a vláda se snaží udržet si hlasy venkova, který v dřívějších volbách hlasoval převážně pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS).

Ukrajinský prezident v projevu v OSN především obvinil Rusko, že používá potraviny a jejich nedostatek na světových trzích jako zbraň a ohrožuje tak nejenom Ukrajinu, ale celé mezinárodní společenství. Moskvu kritizoval za to, že kromě běžných zbraní se pokouší vydírat světové trhy i „nedostatkem potravin“, přičemž výměnou požaduje „uznání některých, ne-li všech dobytých území“.

Rusko v červenci odstoupilo od dohody umožňující vývoz obilí z ukrajinských přístavů u Černého moře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme