Pardubice hostí nejlepší pekařské učně. Soutěží o titul Pekař roku 2013 junior

Střední potravinářskou školu v Pardubicích provoněly dnes čerstvé vánočky a tlačené hanácké koláče. Její pekárna se totiž stala dějištěm 18. ročníku soutěže o titul Pekař roku 2013 v kategorii junior. Mladá elita cechu pekařského a cukrářského měla dost napilno a na těsto zadělávala už v brzkých ranních hodinách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Upéct vánočku není vůbec nic jednoduchého

Upéct vánočku není vůbec nic jednoduchého | Foto: licence GNU Free Documentation License, Chmee2

„Vstával jsem ve čtvrt na pět, abychom to všechno stihli,“ přiznává učeň Tomáš hlávka z Brna s bílou čepicí na hlavě. Včasné vstávání mu ale prý problém nedělá, na těsto je zvyklý zadělávat dřív, než jeho vrstevníkům zazvoní budíček. Noční dřinu v pekárně ale ještě nezažil.

„Ale chtěl bych zkusit, než nastoupím do práce po vyučení nebo po dalším studiu, jaké to je v noci,“ říká student třetího ročníku ve chvíli, kdy míchá těsto v automatickém hnětači s díží. „Připravuji těsto na vánočky. Dva druhy vánoček máme v zadání, jedna bude ze šesti pramínků druhá z osmi a budou tam ještě přidány rozinky, aby to bylo takové bohatší,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Pardubicích soutěží učni o titul Pekař roku 2013 v kategorii junior. Reportáž tam natáčel redaktor Ondřej Wolf.

Hlavní ingrediencí jsou mouka, sůl, vanilkový cukr a voda. Těsto musí získat nejlepší vlastnosti. „Pak by to mělo zhruba 30 minut kynout, potom budu dělat vánočky a nastane doba kynutí hotových kusů a pak se to bude asi půl hodiny péct. Takže to vyjde na nějaké tři hodiny,“ vypočítává.

O titul pekař roku junior přijelo do Pardubic bojovat devět studentů z pěti potravinářských škol. Sedm kluků a dvě dívky. Andrea Kubalová z Jeseníku věří, že své škole bude dělat čest.

„Teď si chystám těsto na frgály a koláče. Mělo by být vláčné, jemné. Dává se do toho mouka, droždí, cukr. Dávám to už od oka, musí se poznat, jestli je potřeba přidat voda nebo mouka, jestli je moc volné nebo je tuhé,“ vysvětluje.

Andrea je původně vyučenou cukrářkou a razí heslo, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. „Člověk to zkusí s ostatními, zjistí, jak je na tom. Není to jen jako na praxi se stejně starými spolužáky.“ Dobrých pekařů je podle ní všude málo.

Podobně uvažuje i člen odborné poroty a kdysi účastník této soutěže Zdeněk Řehák. „Zůstal jsem v oboru. To, co jsem studoval, dělám nadále. Protože do toho oboru jsem šel s tím, že mě to baví a naštěstí to vydrželo i do teď. Takže se tomu pořád věnuji. Koho to baví, je šikovný a má snahu, určitě najde uplatnění v oboru,“ míní.

Soutěžící musejí dodržovat správné technologické a také hygienické postupy. Porota hodnotí vzhled, objem, hmotnost, vůni a chuť. „Protože to může dobře vypadat, ale nemusí to chutnat. Takže toto všechno musíme vzít v potaz a vyhodnotit to,“ vysvětluje porotce.

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme