Šéftrenéra atletů těší před mistrovstvím v Mnichově forma Špotákové a Staňka, uzdravit se stihl Veselý

V Mnichově ve čtvrtek začnou evropské šampionáty v celkem devíti sportech. Mezi nimi bude i atletika, která bude mít první soutěže v pondělí. Závodit by měl i oštěpař Vítězslav Veselý, který o mistrovství světa v USA přišel kvůli nemoci, a připraveni by měli být i další marodi Ondřej Kopecký a Petr Svoboda. Novinářům to řekl reprezentační šéftrenér atletů Pavel Sluka.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český koulař Tomáš Staněk

Český koulař Tomáš Staněk | Zdroj: Reuters

Atleti mají program letos v létě nahuštěný, protože o evropské tituly budou bojovat jen tři týdny po mistrovství světa, v Mnichově je navíc bude čekat jen o něco slabší konkurence.

Oštěpař Vadlejch vyhrál mítink Diamantové ligy, Špotáková byla po svém nejlepším hodu sezony druhá

Číst článek

„Není to úplně každý rok, že by byly takovéto dva vrcholy sezony. Ale svět závodí celou sezonu, všichni jsou připravení na Diamantové ligy a pak přijedou ještě v lepší formě na světové soutěže. S tím se musí každý srovnat,“ řekl novinářům reprezentační šéftrenér Pavel Sluka.

Mezi hvězdy, které naopak síly ušetřily a na mistrovství světa nebyly, patří koulař Tomáš Staněk a oštěpařka Barbora Špotáková. Pro ně je tak evropský šampionát vrcholem letní sezony a Sluka má z jejich nedávné formy radost.

„Na přípravu měli více prostoru. U Báry jsme se bavili už někdy v dubnu, že na mistrovství světa nepojede, u Tomáše to bylo jiné. Měl zranění, které doléčoval, proto se rozhodl, že nepojede,“ popsal Sluka.

„Bára předvedla výborný výkon v Polsku na Diamantové lize. Tomáš se představil výborným výkonem v Maďarsku, před tím už hodil také velmi daleko. Takže to napovídá, že forma roste, a já doufám, že se všechno sejde tak, aby to tam potvrdili,“ doplnil.

Společně s oštěpařem Jakubem Vadlejchem, který získal bronz na nedávném MS, považuje šéftrenér Staňka za největší českou medailovou naději. Na stupně vítězů ale mohou pomýšlet i oštěpařka Nikola Ogrodníková, čtyřstovkařka Lada Vondrová či patnáctistovkařky Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková.

Co nabídlo atletické mistrovství světa? Vadlejchův bronz, vlnu amerických medailí i tři světové rekordy

Číst článek

Veselý bude startovat

V Mnichově by za český tým měli startovat i marodi z mistrovství světa. Bronzový olympijský medailista z Tokia Veselý musel ze šampionátu v Eugene odletět předčasně kvůli zánětu průdušek.

„V současné době se Víťa Veselý jeví jako v pořádku, je v přípravě, startovat bude. Za to jsem rád,“ uvedl Sluka.

Vícebojař Kopecký přišel o debut na vrcholné akci kvůli zranění stehenního svalu. Petr Svoboda sice do rozběhu na 110 metrů překážek nastoupil, ale už před závodem se potýkal s bolavým zadním stehenním svalem a z dráhy odkulhal.

„Ondra Kopecký měl lehce natržený sval, který už je dnes zacelený, a cílí na start víceboje, který začíná hned první den. Doufejme, že to bude všechno v pořádku. Peťan má pořád trošku problémy s achilovkou, ale nejsou to úplně závažné problémy a věřím, že bude připraven také. Ten svalový problém z Eugene už je zažehnaný,“ řekl Sluka.

Mnichov už je na mistrovství Evropy připravený

Štafeta a patnáctistovka

Na cenný kov s čtvrtkařskou štafetou pomýšlí i Patrik Šorm. „Se štafetou je to vždycky loterie. Tam musejí odjet čtyři kluci s perfektní formou. Odjíždíme s chutí bojovat o medaili,“ uvedl člen kvarteta, které bylo ve finále MS.

V individuálním závodě vypadl hned v rozběhu, ale v evropské konkurenci má vyšší ambice. „Cítím se skvěle, mám formu. Poslední dva tři tréninky naznačují, že by to mohlo být dobré. Chci být ve finále a tam bojovat o co nejlepší umístění,“ řekl pátý muž letošního halového mistrovství světa.

Finálové ambice mají mílařky Mäki a Mezuliáníková.

„Dovolím si mluvit za obě, že máme formu. Když jsem koukala na startovku, tak je poměrně přísná. Myslela jsem si, že mistrovství světa bude mnohem těžší, ale ukazuje se, že i na mistrovství Evropy bude konkurence přísná. I ty běžkyně z evropské špičky, které v Eugene nestartovaly, se na tu patnáctistovku přihlásily,“ řekla Mezuliáníková, která stejně jako Mäki byla na MS v semifinále.

Mistrovství Evropy začíná ve čtvrtek 11. srpna a končí 21. srpna. Atleti jdou do akce v pondělí 15. srpna.

bac, Martin Charvát, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme