'Běhají tu s vlajkami a já můžu jen koukat.' Světová atletika je už dva roky bez Ruska

Už dva roky nesmějí ruští atleti závodit na mezinárodních akcích za svůj stát. Všechno odstartovala zpráva Světové antidopingové agentury v listopadu 2015, která popsala státem řízený dopingový systém v největší zemi světa. A přestože už se několikrát mluvilo i hlasovalo o návratu Ruska do Mezinárodní atletické federace, trest stále trvá.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská atletka Darja Klišinová

Ruská atletka Darja Klišinová | Zdroj: Reuters

„To je jen na ruské federaci a na rychlosti, jakou začnou platit změny. Oznámili jsme předsedu nezávislé skupiny, která bude kontrolovat všechny zaznamenatelné výstupy. A budeme tvrdí. Jen pokud nastanou změny, budou se Rusové moct vrátit na mezinárodní závody," povídal před dvěma lety šéf světové atletiky Sebastian Coe.

Před mistrovstvím světa v Tegu dopovala až třetina atletů, odhaduje Světová antidopingová agentura

Číst článek

Od té doby už se několikrát situace v Rusku přezkoumávala, tamní sport je pod přímým dohledem Světové antidopingové agentury, ale Mezinárodní atletická federace drží Rusko stále mimo svou organizaci.

Důvodem jsou třeba nevyřešené starší dopingové případy, v zemi stále pracují trenéři s pošramocenou pověstí a ideálně nefunguje ani Ruská antidopingová agentura, což byl jeden z hlavních problémů v začátcích celé kauzy.

„Přes jasný požadavek, aby se vzorky ukládaly a mohly se zkoumat, přijeli experti z antidopingové agentury WADA do Moskvy a zjistili, že krátce předtím nechal ředitel zničit 1400 testů,“ mluvil o krytí dopingu bývalý šéf Světové antidopingové agentury Dick Pound.

Ruští atleti tak přišli o olympijské hry v Riu i světový šampionát v Londýně. I když výjimky by se našly - přesněji sportovci, kteří prokázali, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidopingový systém. Třeba ve Spojených státech žijící dálkařka Darja Klišinová, která v srpnu vybojovala na mistrovství světa stříbrnou medaili.

Změna? Možná za dva týdny

„Myslím, že je to pro mě o trochu lepší než pro ostatní ruské atlety, kteří tu závodí. Už je to pro mě třetí velká akce, na které jsem bez ruského týmu. Ale jsem z toho smutná, protože holky tu běhají s vlajkami a já na ně můžu jen koukat,“ narážela Klišinová na to, že se jako tzv. neutrální atletka nesměla po dobu šampionátu spojovat se symboly své země, tedy i s vlajkou.

Na posledním srpnovém hlasování o možném návratu Ruska do mezinárodních soutěží bylo pro prodloužení trestu 166 delegátů, proti 21 - včetně zástupců Jamajky, KLDR nebo Rumunska.

Stávající situace se ale podle norského antidopingového vyšetřovatele Runeho Andersena může změnit po dalším kongresu Mezinárodní atletické federace 26. listopadu v Monaku.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme