Chtěl odejít, pak si to rozmyslel a nakonec ho odvolalo vedení. Xavi po sezoně skončí na lavičce Barcelony

Vedení fotbalistů Barcelony rozhodlo, že trenér Xavi po sezoně v klubu přece jen skončí. Před měsícem se přitom obě strany dohodly na dodržení smlouvy s platností do léta 2025, ačkoli sám čtyřiačtyřicetiletý španělský kouč předtím v lednu oznámil, že z katalánského celku po konci ročníku odejde. Nyní o změně na lavičce rozhodlo vedení, uvedl klub na webu.

Barcelona Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Xavi po sezoně opustí lavičku Barcelony

Xavi po sezoně opustí lavičku Barcelony | Foto: Albert Gea | Zdroj: Reuters

„Prezident FC Barcelona Joan Laporta v pátek oznámil Xavimu, že v sezoně 2024/25 nebude pokračovat v roli hlavního kouče. Klub děkuje Xavimu a jeho týmu za odvedenou práci, naposledy povedou mužstvo v nedělním posledním kole španělské ligy v Seville,“ stojí v krátkém prohlášení.

O Xaviho nástupci zatím není jasno, Barcelona o něm rozhodne v nejbližších dnech. Média nejvíce spekulují o bývalém kouči Bayernu Mnichov a německé reprezentace Hansim Flickovi.

Xavi se Barcelony ujal v listopadu 2021 jako nástupce odvolaného Ronalda Koemana. V ročníku 2022/23 získal s týmem dvě trofeje, po španělském Superpoháru ji dovedl také k 27. ligovému titulu, prvnímu po čtyřech letech.

Třetí zvrat

V této sezoně se ale Kataláncům nedařilo a španělský mistr světa z roku 2010 překvapil v lednu oznámením, že v létě skončí. Tým nakonec dovedl do čtvrtfinále Ligy mistrů a ke druhému místu v lize. V dubnu po debatách s vedením i hráči svůj postoj přehodnotil a hodlal dodržet smlouvu i pro příští ročník. Nyní však nastal další obrat.

Xavi jako hráč strávil na Camp Nou sedmnáct let a vybojoval s Barcelonou 25 trofejí včetně osmi ligových titulů a čtyř triumfů v Lize mistrů. S národním týmem vyhrál vedle MS i Euro v letech 2008 a 2012.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme