Bergamo při premiéře v Lize mistrů slaví postup do osmifinále. Poslední místo urvalo Atlético Madrid

Fotbalisté Bergama postoupili při premiérové účasti v Lize mistrů do osmifinále. V závěrečném 6. kole základní skupiny jim k tomu pomohla venkovní výhra 3:0 nad Šachtarem Doněck a zároveň porážka Dinama Záhřeb 1:4 s Manchesterem City. O výhru anglického týmu se zasloužil hattrickem během 20 minut Gabriel Jesus. Poslední postupové místo pak zaujalo Atlético Madrid díky výhře 2:0 nad Lokomotivem Moskva.

Praha (Aktualizováno: 23:01 11. 12. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Citizens“ už měli prvenství ve skupině jisté, ale všechny tři zbývající celky ve skupině C bojovaly o účast v jarní fázi soutěže. Nejvýhodnější pozici měl Šachtar s náskokem jednoho bodu na Dinamo a dvou na Bergamo.

Obránce Takács o Lize mistrů v Dortmundu. ‚Splnil se mi sen, když jsem tu znělku slyšel,‘ vyprávěl

Číst článek

Bergamo přepsalo historii

Ukrajinskému celku stačila k postupu při ztrátě Dinama remíza a dlouho ji držel. Jenže v 66. minutě poslal Atalantu do vedení Timothy Castagne a o 11 minut později dostal červenou kartu Dodo.

Domácí obránce se ohnal rukama po Remu Freulerovi, který ale incidentu výrazně přidal. Vzápětí přidal pojistku Mario Pasalič a v nastavení ještě skóroval Robin Gosens, jemuž na gól „namazal“ obrovskou chybou domácí Taras Stěpaněnko.

Atalanta se jako první mužstvo v historii soutěže probojovala do vyřazovací fáze navzdory třem úvodním porážkám. Šachtar se ze třetí pozice posunul do jarní části Evropské ligy.

Dinamo otevřelo skóre v 10. minutě, kdy se záložník Dani Olmo trefil ve vápně parádně střelou z první ze vzduchu. Od 34. do 54. si ale vzal hlavní slovo Gabriel Jesus. Ve věku 22 let a 252 dnů se stal nejmladším Brazilcem, který v soutěži zaznamenal 10 branek a překonal Neymara. Konečný výsledek stanovil záložník Phil Foden.

Atlético už v úvodní minutě vybojovalo penaltu, jenže Kieran Trippier ji neproměnil. Dalšího pokutového kopu „Rojiblancos“ se v 17. minutě ujal Joao Felix, jenž se nemýlil. Pojistku přidal po pauze Felipe.

Ronaldo se znovu trefil

Skupinu D ovládl bez porážky Juventus Turín, který v Leverkusenu zvítězil 2:0 po trefách Cristiana Ronalda a Gonzala Higuaína. Na oba góly přihrál Paulo Dybala. „Stará dáma“ nenašla v šesti zápasech přemožitele, Leverkusen si alespoň zahraje Evropskou ligu.

Bayern Mnichov doma porazil Tottenham 3:1 a jako jediný z 32 týmů neztratil ani bod. Bavorský celek navázal na výhru 7:2 z úvodního duelu v Londýně. Tehdy vedli obě mužstva jiní trenéři.

V přímém souboji o účast v Evropské lize uspěl Olympiakos Pireus, který doma zdolal Crvenou zvezdu Bělehrad 1:0. Rozhodující branku dal v 87. minutě z penalty El Arábí.

Paris St. Germain zakončil skupinu triumfem 5:0 nad Galatasarayem Istanbul. Na výhře domácích v Parku princů se nejvýrazněji podíleli Neymar a Kylian Mbappé, kteří vstřelili gól a na další dva přihráli. Ani PSG ve skupině neprohrál.

Real Madrid zvítězil v Bruggách 3:1. Na plném bodovém zisku "Bílého baletu" se brankou a nahrávkou podílel osmnáctiletý brazilský záložník Rodrygo. Na belgické mužstvo čeká Evropská liga.

Mezi 16 nejlepších celků se vedle City, Bergama a Atlética probojovaly Barcelona, Bayern Mnichov, Dortmund, Chelsea, Juventus, Lipsko, Liverpool, Lyon, Neapol, Paris St. Germain, Real Madrid, Tottenham a Valencie. O osmifinálových dvojicích rozhodne los v pondělí 16. prosince.

Fotbalová Liga mistrů, 6. kolo:

Skupina A:

Club Bruggy - Real Madrid 1:3 (0:0)
Branky: 55. Vanaken - 53. Rodrygo, 64. Vinícius, 90.+1 Modrič. Rozhodčí: Stieler - Pickel, Gittelmann - Dingert (video, všichni Něm.).

Paris St. Germain - Galatasaray Istanbul 5:0 (2:0)
Branky: 33. Icardi, 35. Sarabia, 47. Neymar, 63. Mbappé, 83. Cavani z pen. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Fabbri (video, It.).

Skupina B:

Bayern Mnichov - Tottenham 3:1 (2:1)
Branky: 14. Coman, 45. Müller, 64. Coutinho - 20. Sessegnon. Rozhodčí: Rocchi - Meli, Peretti - Valeri (video, všichni It.).

Olympiakos Pireus - Crvena zvezda Bělehrad 1:0 (0:0)
Branka: 87. El Arábí z pen. Rozhodčí: Orsato - Manganelli, Giallatini - Guida (video, všichni It.).

Skupina C:

Šachtar Doněck - Bergamo 0:3 (0:0)
Branky: 66. Castagne, 80. Pasalič, 90.+4 Gosens. Rozhodčí: Zwayer - Schiffner, Achmüller - Stegemann (video, všichni Něm.). ČK: 77. Dodo (Šachtar).

Dinamo Záhřeb - Manchester City 1:4 (1:1)
Branky: 10. Olmo - 34., 50. a 54. Gabriel Jesus, 84. Foden. Rozhodčí: Del Cerro Grande - Yuste, Alonso - Manzano (video, všichni Šp.).

Skupina D:

Leverkusen - Juventus Turín 0:2 (0:0)
Branky: 75. Ronaldo, 90.+2 Higuaín. Rozhodčí: Bastien - Zakrani, Haquette - Buquet (video, všichni Fr.).

Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva 2:0 (1:0)
Branky: 17. Felix z pen., 54. Felipe. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth (všichni Maď.) - Marciniak (video, Pol.).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme