Tankova červená pomohla Slavii k obratu v Ostravě, Plzeň a Sparta musely své zápasy náročně otáčet

Fotbalisté Slavie zvítězili v 19. kole první ligy v Ostravě 3:2. V utkání zvratů nejprve hosté vedli po gólu Václava Jurečky, domácí během dvou minut po trefách Davida Buchty a Tomáše Riga otočili skóre na 2:1, ale v nastavení prvního poločasu srovnal Mick Van Buren. Obrat Pražanů dokonal v 58. minutě Jan Bořil. Plzeň zvítězila v Olomouci 3:1 a zimní přestávku stráví na třetím místě neúplné tabulky.

Ostrava (Aktualizováno: 20:25 17. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté pražské Slavie Petr Ševčík a Tomáš Rigo z ostravského Baníku ve vzájemném souboji

Fotbalisté pražské Slavie Petr Ševčík a Tomáš Rigo z ostravského Baníku ve vzájemném souboji | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: Profimedia

Ostrava - Slavia 2:3

Slávisté v nejvyšší soutěži zvítězili počtvrté za sebou a zakončili kalendářní rok na druhém místě neúplné tabulky s dvoubodovou ztrátou na Spartu.  Ostravští jsou na šesté pozici, stejně jako jejich vršovický soupeř mají k dobru odložené utkání.

Baník měl už po deseti sekundách velkou šanci, hbitý Tanko proskočil obranou soupeře, ale jeho centr na malé vápno těsně před Eldar Šehičem odklízela defenziva.

Fotbalová Slavia je o krok blíž novému majiteli, čínská společnost schválila prodej klubu Tykačovi

Číst článek

Hosté pak převzali iniciativu, ale jejich územní tlak byl bez šancí. Až na povedený pokus Conrada Wallema, který ve 13. minutě trefil břevno.

Slavia se prosadila z méně nápadné akce. Jurečka se asi z dvaceti metrů opřel do balonu a ve 26. minutě zacílil přesně pod břevno. Nejlepší týmový střelec zaznamenal osmý gól v ligové sezoně.

Ostravské mužstvo však předvedlo málo vídanou otočku a během tří minut obrátilo skóre. Buchta po rozehrávce ze středového kruhu levačkou zpracoval míč a pravačkou ho okamžitě z velkého vápna uklidil k tyči.

Hned z další akce Baník udeřil podruhé. Takřka ze stejné pozice se do přiklepnutí Jiřího Klímybez přípravy opřel Rigo a bývalý slávista zamířil do stejného místa v dolním rohu brány Aleše Mandouse.

Domácí euforii však Pražané ještě před poločasem utlumili. Autové vhazování propadlo obranou na malé vápno před Van Burena a nizozemský útočník zblízka lehce překonal Letáčka.

Hosté zahájili aktivněji i druhou půli, ale vyloženou příležitost měl Baník. Šehič po brejku prostřelil Mandouse, ale míč se od tyče odrazil vedle. Pak Slezané znovu nepokryli standardní situaci u své brány a Bořil v 58. minutě po rohu zblízka dorazil balon za čáru. Dvaatřicetiletý bek se v lize trefil poprvé od listopadu 2020.

Další problémy si Ostrava způsobila sama vlastní nekázní. Tanko poté, co ho střídající David Douděra strčil na tartan, neudržel nervy, oplácel a slavistu srazil na zem, za což dostal červenou kartu.

Paradoxně pak měli domácí největší šance k vyrovnání. Klímovu hlavičku vytáhl Mandous nad břevno a Filip Kubala křížnou střelou o decimetry minul bránu za znehybnělým Mandousem. Závěrečnou desetiminutovku už si Pražané pohlídali a domácí nepustili k další větší šanci.

Olomouc - Plzeň 1:3

Západočeši v nejvyšší soutěži zvítězili potřetí za sebou, Sigmu porazili stejným výsledkem jako v listopadovém osmifinále domácího poháru. Hanáci na svém stadionu v lize nevyhráli počtvrté za sebou a přezimují na páté pozici. Stejně jako plzeňský tým mají odložené utkání k dobru.

Domácí se dostali do vedení hned z první vážnější akce v deváté minutě. Po standardní situaci si Denis Ventúra ve vápně zpracoval pas od Radima Breiteho a levačkou z úhlu překonal Jindřicha Staňka svým premiérovým gólem v sezoně.

Jenže z dobrého úvodu Sigma nic nevytěžila, protože okamžitě po rozehrávce inkasovala. Jan Kliment prodloužil míč v hlavičkovém souboji s Filipem Novákem na Erika Jirku, ten prostrčil na Pavla Šulce, který se prosadil střelou na zadní tyč. Osmým gólem v ligové sezoně si upevnil pozici nejlepšího týmového střelce.

Následně se do 20. minuty hrálo bez jakékoliv šance, až Filip Zorvan natáhl ze zhruba třiceti metrů a jeho ránu brankář Staněk vytáhl na roh. Ve 26. minutě sice dostal domácí Ondřej Zmrzlý míč do sítě, jenže při zpracování si v souboji s Caduem pomohl rukou a jeho trefa tak neplatila.

Plzeň ještě v závěru poločasu dvakrát zahrozila ze standardní situace. V poslední minutě pak přišla skrumáž, gólman Toáš Digaňa se zřejmě zalekl Sampsona Dweha a míč podivným zákrokem minul. Liberijský stoper tak zblízka snadno zakončil.

Domácí mohli ještě před pauzou odpovědět, jenže Lukáš Juliš po rohu netrefil míč ideálně, navíc šel nahoru také praporek pomezního rozhodčího a branka by tak stejně neplatila pro ofsajd.

Po změně stran se pokračovalo v podobném duchu jako v prvním poločase. Dlouho se hrálo mezi šestnáctkami s minimem šancí. Ale od 73. minuty jich přišlo v rychlém sledu hned několik. Tu první velkou měli domácí, kdy Zmrzlý přihrával na malé vápno volnému Julišovi, ale na poslední chvíli Dweh odklidil míč na roh.

Nejzajímavější pasáž duelu pokračovala. Nejprve volej Zorvana vytáhl Staněk, následně z malého vápna zakončoval Breite, ale ani olomoucký záložník si na hostujícího gólmana nepřišel.

V poslední nastavené minutě šel na rohový kop také brankář Digaňa, ale Breite na půlce špatně rozehrál a Matěj Vydra po samostatném úniku na prázdnou bránu zpečetil triumf hostů.

Sparta - Teplice 2:1

Sparta nastoupila do utkání tři dny po vítězství 3:1 na hřišti kyperského Arisu Limassol, díky níž si v Evropské lize zajistila postup do úvodního vyřazovacího kola. Soupeře pro únorový dvojzápas se svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho dozvědí při pondělním losování.

Úřadující mistři si proti Teplicím už po necelých čtyřech minutách výrazně zkomplikovali zápas. Daniel Fila po rohovém kopu domácích nakopl míč, vyběhnutý sparťanský brankář Peter Vindahl ho před napadajícím Matějem Radostou odhlavičkoval pouze k Michalu Bílkovi a teplický záložník unikal ze strany sám na prázdnou branku, když ho zezadu fauloval Lukáš Sadílek.

Rozhodčí Dominik Starý okamžitě domácího středopolaře vyloučil, český reprezentant obdržel první červenou kartu v ligové kariéře. Také v srpnovém vzájemném duelu na Stínadlech Pražané dohrávali v oslabení po vyloučení kapitána Ladislava Krejčího v nastavení první půle.

Teplice mohly využít přesilovku už v sedmé minutě. Krejčí před vlastním vápnem přišel o balon, Jakub Křišťan ho přistrčil Filipu Havelkovi, jehož střelu k tyči Vindahl vyrazil na roh.

Ve 12. minutě se Severočeši dočkali. Od domácího křídelníka Veljka Birmančeviće se míč nešťastně odrazil do šestnáctky k Mohammedu Jásirovi, který střelou na vzdálenější tyč nezaváhal. Egyptský útočník zaznamenal druhý ligový gól v sezoně po téměř čtyřech měsících.

V 41. minutě Tomáš Wiesner nacentroval před branku, stoperu Panákovi však pokus o „nůžky“ nevyšel.

Po změně stran Haraslínova dělovka zpoza vápna skončila těsně nad břevnem. Slovenský reprezentant poté nahrál Kuchtovi, jehož střelu z úhlu zneškodnil bývalý sparťanský brankář Grigar.

V 63. minutě hostující kapitán Grigar nejprve zastavil Krejčího střelu a poté z bezprostřední blízkosti i Kuchtovu ránu. Po následném rohu Sörensen zakončil nad.

V 72. minutě Sparta ze stupňujícího se tlaku vytěžila vyrovnávací trefu. Grigar neudržel Haraslínovu přízemní střelu a stoper Mičevič odvrátil míč pouze k pohotově zakončujícímu Lacimu, jehož střelu Krejčí usměrnil zády do sítě. Sparťanský kapitán zaznamenal čtvrtý zásah v ligovém ročníku.

Krátce nato Vindahla protáhla Havelkova střela z dálky. Dánský gólman si poradil i s ranou střídajícího Vachouška v 84. minutě. Kuchtovu střelu z otočky zase Chaloupek srazil na roh.

Fotbalista Victor Olatunji ze Sparty se raduje z gólu. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: Profimedia

Pražanům se nakonec podařilo otočit výsledek. V 90. minutě nákop Zeleného, který si připsal 250. ligový start, prodloužil Kuchta na Olatunjiho a ten využil nedůrazu Grigara a vystřelil Spartě plný bodový zisk. Branku ještě posvětil videorozhodčí. Nigerijský útočník vstřelil druhý gól v ročníku nejvyšší soutěže. Sparta má s 47 góly nejlepší útok ligy.

19. kolo první fotbalové ligy:

Baník Ostrava - Slavia Praha 2:3 (2:2)

Branky: 27. Buchta, 29. Rigo - 26. Jurečka, 45.+1 Van Buren, 59. Bořil. Rozhodčí: Rouček - Caletka, Kříž - Černý (video). Bez ŽK. ČK: 67. Tanko (Ostrava). Diváci: 12 735.
Sestavy:
Ostrava: Letáček - Ndefe (77. Blažek), Lischka, Pojezný, Kpozo - Boula (69. Šín), Rigo (86. Kaloč) - Buchta, Klíma (77. Almási), Šehič (69. Kubala) - Tanko. Trenér: Hapal.
Slavia: Mandous - Vlček, Holeš, Bořil - Tomič (85. Sinyan), Zafeiris, Ševčík (85. Schranz), Wallem (76. Tecl) - Jurečka - Van Buren (64. Douděra), Tijani (76. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 1:3 (1:2)

Branky: 9. Ventúra - 10. Šulc, 45. Dweh, 90.+5 Vydra. Rozhodčí: Zaoral - Hájek, Dohnálek - Radina (video). ŽK: Breite, Fortelný - Jirka, Hranáč, Kliment, Koubek (trenér). Diváci: 3105.
Sestavy:
Olomouc: Digaňa - Vraštil (64. Langer), Beneš, Novák (46. Pokorný) - Chvátal, Breite, Ventúra (77. Fiala), Zmrzlý - Fortelný (64. Moses), Zorvan - Juliš. Trenér: Jílek.
Plzeň: Staněk - Hranáč, Hejda, Dweh - Cadu, Kalvach, Traoré (74. Bucha), Sýkora (90. Holík) - Jirka (90. Vydra), Šulc - Kliment (84. Paluska). Trenér: Koubek.

AC Sparta Praha - FK Teplice 2:1 (0:1)

Branky: 72. Krejčí, 90. Olatunji - 12. Jásir. Rozhodčí: Starý - Matoušek, Machač - Volek (video). ŽK: Krejčí - Chaloupek, Křišťan, Cykalo. ČK: 4. Sadílek (Sparta). Diváci: 16 530.
Sestavy:
Sparta: Vindahl - Sörensen, Panák (46. Laci), Krejčí - Wiesner (79. Pešek), Kairinen (60. Zelený), Sadílek, Ryneš - Birmančevič (89. Pavelka), Haraslín (79. Olatunji) - Kuchta. Trenér: Priske.
Teplice: Grigar - Knapík, Chaloupek, Mičevič - Radosta (79. Cykalo), Křišťan, Trubač, Havelka, Bílek (71. Urbanec) - Jásir (71. Vachoušek), Fila (60. Gning). Trenér: Frťala.

FORTUNA:LIGA (PLATNÉ K 17. 12. 2023)
Tým Z V R P Skóre B
1. Sparta 19 16 2 1 47:13 50
2. Slavia 18 14 3 1 35:13 45
3. Plzeň 18 11 2 5 45:25 35
4. Slovácko 19 10 5 4 27:19 35
5. Olomouc 18 8 4 6 28:23 28
6. Ostrava 18 8 3 7 27:20 27
7. Mladá Boleslav 19 8 3 8 35:33 27
8. Liberec 19 6 7 6 28:29 25
9. Bohemians 1905 19 6 5 8 15:24 23
10. Teplice 18 5 5 8 16:20 20
11. Jablonec 19 4 8 7 18:26 20
12. Hr. Králové 19 5 5 9 21:30 20
13. Pardubice 18 4 4 10 15:25 16
14. Karviná 18 4 3 11 20:31 15
15. Zlín 18 3 5 10 22:42 14
16. Č. Budějovice 19 3 2 14 15:41 11

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme