Výhra s hořkou příchutí. Trenér Sevilly bojuje s chronickou leukémií

Jeho hráči zrovna vybojovali vítězství ve španělské lize proti Valladolidu, trenér fotbalové Sevilly Joaquín Caparrós ale bezprostředně po nedělním utkání promluvil o jiném zápase. Sám totiž bojuje s chronickou leukémií. I s vážnou nemocí krve ale hodlá dál trénovat.

Sevilla Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Sevilly je připraven na utkání se Slavií

FC Sevilla (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

„Mám chronickou leukémii, ale to mi nebrání v tom, abych pokračoval v práci. Podchytili jsme to brzo a já můžu žít normální život,“ šokoval třiašedesátiletý kouč Joaquín Capparós svým vyjádřením novináře po nedělním ligovém vítězství nad Valladolidem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhra s hořkou příchutí. Trenér Sevilly bojuje s chronickou leukémií

Sevillu i s gólmanem Tomášem Vaclíkem trénuje teprve tři týdny a kvůli vážné nemoci se angažmá nehodlá vzdát. Ostatně chronická leukémie, kterou trenér Capparós trpí, je typ rakoviny, která postupuje pomalu. Pacienty obvykle výrazně neomezuje a mnohdy nevyžaduje ani akutní léčbu.

„V zásadě může dělat v podstatě cokoliv. Některé formy se musí léčit, ale to musíte znát konkrétní nemoc  a konkrétního pacienta. Průběhy jsou od těch, že neberou nic nebo pár prášků denně až po průběhy, které můžou člověka i zahubit. Ale většina z nich je dobrá,“ popisuje doktor Jiří Schwarz z pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze.

Sevilla po vyřazení od Slavie propustila trenéra Machína. Tým povede sportovní ředitel

Číst článek

Dianóza španělského kouče tedy zřejmě není natolik vážná, aby Sevillu nemohl dále trénovat. Joaquín Capparós navíc dodal, že ve své funkci má i podporu vedení klubu.

„Chci si užít příležitost, kterou mi dal tady šéf klubu a vedení. Chci si užít trénování každým smyslem. Jsem teď rozhodnější víc než kdy jindy. Už o této věci nebudu mluvit, jen jsem chtěl, aby všichni věděli, že je vše v pořádku,“ řekl Capparós.

Případ Joaquína Capparóse není ve sportovním prostředí úplně ojedinělý. V 90. letech se po prodělané chronické leukémii vrátil na led někdejší hokejista a dnes už trenér Miloš Holaň. Boj s akutní leukémií pak v roce 2004 vyhrál fotbalista Václav Koloušek, který se po vážné nemoci k vrcholovému sportu také vrátil.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme