‚Klepaly se mi ruce, nemohl jsem postavit míč.‘ Futsalisty poslal na šampionát hrdina ze střídačky

Čeští futsalisté postoupili na mistrovství světa, které příští rok přivítá Litva. Za touto prostou větou se skrývá drama jako od filmového scenáristy. Oba zápasy kvalifikační baráže s Chorvatskem skončily 2:2 a rozhodovaly tak až penalty. V nich Chorvaty dělila jediná střela od postupu, nakonec ale v osmé sérii rozhodl o českém triumfu Jiří Vokoun. Tedy hráč, který jako náhradník proseděl celé dvojutkání na střídačce.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští futsalisté slaví postup na mistrovství světa

Čeští futsalisté slaví postup na mistrovství světa | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

„Ten balon mi tam nechtěl vůbec stát. Tak šíleně se mi klepaly ruce, že jsem ho tam skoro ani nepostavil. Zkusil jsem dát ráno pod břevno, což mi absolutně nevyšlo, ale naštěstí to tam spadlo a postoupili jsme,“ popsal Jiří Vokoun Radiožurnálu rozhodující moment baráže o účast na futsalovém mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští futsalisté zvládli penaltové drama a postoupili na světový šampionát. Více v příspěvku Davida Nekvindy

Podle něj mohlo sehrát pozitivní roli, že šel na penaltu po zápase stráveném na střídačce.

„Měl jsem výhodu, že jsem neměl v nohách padesát minut zápasu. Možná se to u některých Chorvatů v rozstřelu projevilo,“ myslí si Vokoun.

Druhým hrdinou rozstřelu byl brankář Ondřej Vahala, který chytil tři penalty Chorvatů. V páté sérii přitom zvládl i situaci, kdy by neúspěšný zákrok znamenal konec nadějí.

Čeští futsalisté slaví postup na světový šampionát, drama s Chorvatskem rozhodly penalty

Číst článek

„Prostě se snažím udělat všechno, abych vystihl stranu, a pak už je to o štěstí. Na žádnou rychlou reakci není čas, člověk tam jde s tím, že se musí nechat vybít,“ uvedl český gólman.

Postupovou euforii kazilo českým futsalistům jediné - první postup na mistrovství světa od roku 2012 nemohli oslavit s fanoušky ani svými blízkými. Zápas se v brněnské hale ve Vodově ulici hrál před prázdnými tribunami.

„Je to velká škoda pro nás i pro lidi. Tohle byla skvělá reklama na futsal, takový zápas se v Česku možná dlouho hrát nebude. Mělo to úplně všechno, prodloužení, penalty,“ litoval Vahala.

Ani samotní hráči si postup nemohly užít podle představ, oslavu aspoň na hotelových pokojích ale plánovali hned po utkání.

David Nekvinda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme