Los osmifinále Ligy mistrů nalosoval obhájci trofeje ze City souboj s Kodaní, Neapol se utká s Barcelonou

Obhájci titulu ve fotbalové Lize mistrů Manchester City se utkají v osmifinále s Kodaní, která vyřadila ve 3. předkole pražskou Spartu. Největším šlágrem bude souboj španělských a italských šampionů mezi Barcelonou a Neapolí. Historicky nejúspěšnější celek soutěže Real Madrid změří síly s Lipskem.

Nyon (Švýcarsko) (Aktualizováno: 12:36 18. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trofej pro vítěze fotbalové Ligy mistrů

Trofej pro vítěze fotbalové Ligy mistrů | Foto: Fotobanka Profimedia

Zbývající dvojice tvoří Porto - Arsenal, Paris St. Germain - San Sebastian, Inter Milán - Atlético Madrid, PSV Eindhoven - Dortmund a Lazio Řím - Bayern Mnichov. Rozhodl o tom los v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu.

Úvodní osmifinálové zápasy se odehrají 13., 14., 20. a 21. února, odvety jsou na programu 5., 6., 12. a 13. března. Výhodu domácího prostředí v odvetě mají vítězové skupin, kteří byli během losu nasazení. Finále Ligy mistrů se uskuteční 1. června v londýnském Wembley.

Kodaň vyřadila Spartu až po penaltovém rozstřelu a z těžké skupiny s Bayernem, Manchesterem United a Galatasarayem postoupila rovněž na poslední chvíli díky závěrečné výhře nad tureckým celkem.

Nyní ji čeká největší favorit soutěže, se kterým se utkala i v minulém ročníku ve skupinové fázi. Dánští šampioni doma uhráli bezbrankovou remízu, v Anglii ale utrpěli od "Citizens" debakl 0:5. Svěřenci kouče Guardioly letos prošli skupinou bez ztráty bodu, nastříleli nejvíce branek (18) a v evropských pohárech neprohráli 20 utkání za sebou.

Neapol se pokusí v krátké době na třetí pokus přejít v play off přes Barcelonu. Katalánci si s italským soupeřem poradili v osmifinále LM v roce 2020 i loni ve vyřazovací fázi Evropské ligy. Ve všech čtyřech utkáních skórovali vždy oba celky, Neapol ale ani jednou nezvítězila.

Los opět příliš nepřál Lipsku, které před rokem dostalo v osmifinále Manchester City a nyní ho čeká Real Madrid. Čtrnáctinásobní vítězové elitní soutěže neztratili ve skupině ani bod. Oba kluby se utkaly loni v základní fázi, pokaždé uspěl domácí tým.

Papírově nejsilnější nenasazený tým Paris St. Germain čeká překvapivý vítěz skupiny D San Sebastian. Oba celky mají skvělou formu a v sezoně zatím prohrály shodně pouze tři zápasy. Baskové ve skupině inkasovali jen dvakrát a měli nejlepší defenzivu ze všech 32 týmů.

Bayern si s Laziem zopakuje osmifinále z roku 2021, kdy bavorský velkoklub zvládl oba zápasy s celkovým skóre 6:2. Finalisté posledního ročníku LM Inter Milán narazí na Atlético Madrid, se kterým prohrál v roce 2010 souboj o Superpohár UEFA. Na straně vítězů u toho tehdy byl i český obránce Tomáš Ujfaluši.

Aktuálně není na soupiskách účastníků vyřazovací fáze žádný český fotbalista.

V osmifinále proti sobě nemohly být nalosované kluby ze stejné země ani týmy, které se už utkaly ve skupině.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme