Jágra zvolili hokejisté nejužitečnějším hráčem NHL

Hokejový útočník Jaromír Jágr získal Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hráče základní části NHL, o které rozhodují sami hokejisté. Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče podle novinářů získal útočník San José Joe Thornton, který porazil druhého Jágra o 84 bodů. Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře obdržel ve Vancouveru Fin Mikka Kiprusoff z Calgary. Nejlepším nováčkem se stal ruský útočník Washingtonu Alexander Ovečkin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Jágr

J. Jágr | Zdroj: ČTK

Jaromír Jágr sice v letošním ročníku NHL útočil hned na čtyři individuální trofeje, ale dočkal se jen Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hokejistu základní části podle hráčské asociace. Hlavní Hart Memorial Trophy si odnesl ze slavnostního vyhlašování ve Vancouveru centr Joe Thornton ze San Jose, který před dvěma měsíci porazil Jágra i v souboji o Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče. Jágr zaostal za Thorntonem v hlasování na Hartovu trofej o 84 bodů, při své šesté nominaci skončil již počtvrté druhý. Pearsonovu cenu obdržel kladenský odchovanec potřetí v kariéře. V letech 1999 a 2000 se jí dočkal ještě v dresu Pittsburghu.

Dvě ceny za uplynulý ročník základní části NHL získal vedle Thorntona také gólman Kiprusoff z Calgary, který se však vyhlášení ve Vancouveru nezúčastnil. O William M. Jennings Trophy pro brankáře s týmu s nejmenším počtem inkasovaných branek mužstva bylo jasno už po skončení dlouhodobé části a devětadvacetiletý Fin s velkým náskokem ovládl i hlasování generální manažerů o držiteli Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře.

Calder Trophy pro nejlepšího nováčka si odnesl ruský útočník Alexandr Ovečkin z Washingtonu. Mezi obránci kraloval již počtvrté v historii Švéd Nicklas Lidström z Detroitu, který James Norris Memorial Trophy obdržel již v letech 2001 až 2003. Nejlepším trenérem sezony se stal Lindy Ruff z Buffala. Kapitán Caroliny Rod BrindúAmour se jen tři dny poté, co přebíral doma v Raleighu poprvé Stanley Cup, dočkal i prvního individuálního ocenění kariéry v podobě Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka.

Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč): Joe Thornton (San Jose)
Vezinova Trophy (nejlepší brankář): Miikka Kiprusoff (Calgary)
Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč podle hokejistů): Jaromír Jágr (New York Rangers)
James Norris Trophy (nejlepší obránce): Nicklas Lidström (Detroit)
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Alexandr Ovečkin (Washington)
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Rod Brind'Amour (Carolina)
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Pavel Dacjuk (Detroit)
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Lindy Ruff (Buffalo)
Bill Masterton Trophy (za oddanost hokeji): Teemu Selänne (Anaheim)
King Clancy Trophy (za humanitu): Olaf Kölzig (Washington)
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části): Joe Thornton (San Jose Sharks)
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec základní části): Jonathan Cheechoo (San Jose Sharks)
William M. Jennings Trophy (nejméně inkasovaných branek mužstva): Miikka Kiprusoff (Calgary Flames)

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme