Z pozice outsidera vydělal 4 miliony korun. Český kůň vybojoval třetí místo na nejstarším závodišti světa

Dostihový kůň reprezentující Českou republiku dosáhl v Anglii výjimečného úspěchu. Na královském závodišti v Ascotu skončil valach Subway Dancer v elitní konkurenci na třetím místě a vydělal svému týmu přes čtyři miliony korun. Ani historický úspěch ale pravděpodobně popularitě rovinových dostihů v Česku nijak nepomůže.

Ascot/Anglie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šestiletý outsider Subway Dancer se většinu dvoukilometrového dostihu držel na posledním místě a jeho trenér Zdeno Koplík měl obavy, aby vůbec stíhal tempo ostatních na nejstarším dostihovém závodišti na světě. Český kůň kontakt udržel, v cílové rovince, která je v Ascotu mírně do kopce, překvapivě zrychlil a míjel jednoho soupeře za druhým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z posledního místa pro 4 miliony korun. Český kůň vybojoval třetí místo na nejstarším závodišti světa

Subway Dancer tak vydělal v závodě Champions Stakes v přepočtu přes čtyři miliony korun. Pro větší sumu - téměř šest milionů - doběhl z koní trénovaných v Česku jen Masini, když vyhrál nejslavnější italský překážkový dostih - Gran Premio. To ale bylo ještě v roce 2004, kdy byly dotace v Meranu několikanásobně vyšší než dnes.

Subway Dancera vedl na předměstí Lonýna bratr trenéra žokej Radek Koplík, kterého těší, že se v Anglii dokázal prosadit skromný tým z Berounska

„Ten kůň hlavně trénuje v malé stáji, jako jsme my s bráchou, takže se snažíme, aby koně byli v pořádku, aby dokázali ty nejlepší výsledky. Každý dostih, který na něm jedu, si užívám. Komentátor o tom mluvil, jako bychom vyhráli,“ povídal o atmosféře v Ascotu pro dostihový web Tipařův palec Radek Koplík.

Vítěz Velké pardubické možná bude závodit v Anglii, českým koním se tam ale v posledních letech nedaří

Číst článek

Je ale pravděpodobné, že ani takový úspěch rovinovým dostihům v Česku podle prezidenta žokej klubu Jiřího Charváta moc nepomůže. Jakmile se nezpopularizuje domácí vrchol, kterým je České derby, budou jasnou dominantou díky Velké pardubické překážkové dostihy.

„Když se derby běží na samém konci června, kdy začínají prázdniny, jsou dlouhé dny a lidi se koupají, tak je schopnost na něj upoutat menší. U derby je možná taky nepříjemné to, ale to je jeho princip, že to všechny koně můžou běžet jenom jednou, zatímco Velkou pardubickou můžou koně běžet pětkrát a lidi je mají pod tím jménem víc zafixované,“ doplňuje k výjimečnému postavení překážkových dostihů Česku Jiří Charvát.

Charvát je mimochodem majitel koně Tzigane du Berlais, který svým vítězstvím ve Velké pardubické vydělal dva miliony korun.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme